Mestermunkák Perzsiából

A VII. Jász Expó és Fesztivál talán legimpozánsabb standja a perzsa kézművességet bemutató Fogadj örökbe című kiállítás volt.

A tárlat rendezőjét Ács Érmes Károly kurátort kérdeztük a bemutatott kézműves remekekről, az iráni-jász közös kulturális gyökerekről. A Perzsa Kulturális és Művészeti Központ Kft. bázisanyagából egy olyan összeállítást láthatott az expó közönsége, amely kifejezetten erre az alkalomra készült. Iráni testvérvárosunk, Yazd kézműiparának termékei mellett ízelítőt kaptunk Shiraz, Iszfahan, Tabriz, Qum, Mashad, Kashan, Heriz városainak művészetéből is. Kilim technikával készült szőnyegek és szőttesek, gazdagon díszített kerámiák, a fémművesség remekei, pompás színvilágú miniatúrák, üveg és fa dísznek is illő használati tárgyak, épület és tájfotók engedtek betekintést nyerni a tradicionális keleti művészetbe.

A khatam fadobozok miniatúráin visszaköszönt a csodálatos kertek, a színes madarak, életfák mesés világa. A szegélyeken megjelenő kalligráfiák önmagukban is művészi értéket képviselnek, mondanivalójuk szerint pedig költemények, szent szövegek részleteit írják le. A kézi csomózású szőnyegeken szintén varázslatos lények figuráit fedezhettük fel. A stilizált madarak, virágok, életfa képei emlékeztetnek a magyar motívumvilágra. A kerámiákra festett rózsa minta szintén megdöbbentően hasonlít a jász hímzésből ismert virágformára. Az Irán ragyogó kék egére emlékeztető kecses vázák, kancsók, desszertkínáló kerámiák, az orientalista művészet legjavát mutatják be. A fémműves tárgyak ma is az ősi technika szerint készülnek. A mesterek domborítással, finom vonalas díszvésetekkel, rekeszzománcolással áttört mintázattal munkálják meg a réz és nemesfémből készült tárgyakat.

Ács Érmes Károly nem csak az újságíróknak mesélt lelkesen a kiállított munkákról, de a népes számban megjelenő érdeklődőknek is fáradhatatlanul újra és újra elmagyarázta a műremekek készítésének módját, funkcióját, az ábrázolt motívumok jelentését. Valószínűleg Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató asszonyon kívül kevesen tudták, hogy a perzsa művészetben gyakran megjelenő botoh motívum a jász puccos minta megfelelője és valójában körteábrázolást jelent. A múzeum munkatársainak a jövőben is lesz módjuk tanulmányozni a közös múltból táplálkozó művészetet, hiszen az expo alkalmával egy ötven kézműves termékből álló értékes ajándékcsomagot kapott az intézmény dr. Mirza HosseiniSharok igazgatótól és Ács Érmes Károlytól az Ars Persica Kulturális és Művészeti Központ kurátorától , melyet remény szerint majd megszemlélhet a nagyközönség is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?