Nyiladozó művészpalánták

Szeptember 9-én, szombaton a Hamza Múzeum rajzszakkörösei mutatták be alkotásaikat, melyet az elmúlt egy évben készítettek el. 

A Hamza házaspár egykori otthonába szép számmal érkeztek látogatók szombat délután. A késve érkezők még ülőhely reményében tekintgettek a nagyterembe, de végül többen a folyosóról fülelték a tárlat megnyitóját. A Hamza Múzeum egész évben programdömpinggel kényezteti el a művészetpártolókat. Ám ezúttal nem híres-neves alkotók munkája került előtérbe, hanem tehetséges, lelkes amatőrök kreációja.

A foglalkozások vezetője, Kerekné Mihalik Judit múzeumpedagógus adott ízelítőt a szakkörök hangulatáról, valamint a szakmai oldalát is bemutatta. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tananyag nem a tankönyvekben van, hanem itt a falakon – utalt Hamza Dezső Ákos hagyatékára. Elmondta, hogy a rajzszakkör nem titkolt célja ennek az örökségnek az ápolása, valamint az újabb generációk megismertetése a művészetben rejlő lehetőségekkel.

Kerekné Mihalik Judit szavaiból kitűnt, hogy a cél eléréséhez egyre közelebb állnak, hiszen évről évre bővül a rajzszakkör létszáma. Idén 14-en, 6 felnőtt és 8 gyermek ragadott ceruzát, ecsetet a foglalkozásokon. Az órákon megtanulták a mérést, a komponálást, a különböző technikák használatát, miközben nagyszerű barátságok szövődtek és jó közösség kovácsolódott össze.

Számos alkalommal a szabad ég alatt festették vászonra a természet szépségét, a közös alkotást pedig bográcsozással koronázták meg. Az emlékek felidézése után Judit egy kisfilm levetítésével kedveskedett a szakkörösöknek, majd hamarosan megtekintettük a kiállítást.

Csendéletet megörökítő művek ékeskedtek a falon, melyen ceruzával, ecsettel és pasztellkrétával készített munkákat egyaránt felfedezhettünk. A büszke szülők, nagyszülők elidőztek a kiállított művek mellett, az azt követő beszélgetések pedig megidézték a rajzszakkörök hangulatát.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?