Viszik hírünket a táncosok

Éppen csak véget ért a XXVII. Csángó Fesztivál utolsó tánca, a Jászság Népi Együttes tagjai máris útra keltek, hogy Kazahsztán fővárosában, Astanában mutassák meg a magyar néptánc szépségét. Az ázsiai élményekről és a közeljövő terveiről Szűcs Gábor koreográfus, az együttes művészeti vezetője számolt be.

A Jászság Népi Együttest érte a megtiszteltetés, hogy a Szolnoki Légierő Zenekar tagjaival, a Nagykun Táncegyüttes három párjával, kun kapitányokkal és hagyományőrző huszárokkal egyetemben Magyarország kultúráját képviseljék az astanai világkiállításon augusztus 16-20 között. Az expón –, amelyen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is jelen volt –, számos hazai vállalat kiállított, elsősorban a megújuló energiaforrásokat kiaknázó technológiák témakörben. A Jászság Népi Együttes a Magyar Napon lépett színpadra Magyar lélek című produkciójával, amelyet a Zagyva Banda kísért zenével. A műsor nagy sikerrel szerepelt, a nemzetközi közönség értőn fogadta a tánc nyelvén közvetített, a magyar mentalitást, szokásokat és életutat tükröző előadást – mondta Szűcs Gábor.

A Jászság Népi Együttes és utánpótlás csoportjai az ősz folyamán is sok felkérésnek tesznek eleget. Hétvégén, pénteken, a Jász Expón szerepelnek a Viganó AMI diákjai, majd vasárnap a Budai Borfesztiválon egy Páva Gála keretében a Jászság Gyermektáncegyüttes lép színpadra. Szeptember közepén a JNE közvetlen utánpótlás csoportja, a Jártató Táncegyüttes a Vajdasági Táncház Találkozón vendégszerepel. A szeptember 17-én megrendezendő Nemzeti Vágtán a Jászság Népi Együttes és a Páván sikerrel szereplő táncosok mutatkoznak be, ahol egy jászsági viselet-bemutatóval is meglepik a közönséget. Szeptember 20-án az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár megnyitóján is találkozhatunk a Jászság Népi Együttes műsorával, csakúgy mint a KIA Autószalon avatásán, amelyen a JNE mellett a pávás gyermekcsoport is fellép.

A hónap legnagyobb kihívása kétségkívül a XIX. Pekingi Nemzetközi Turisztikai Fesztiválon való szereplés lesz. Ez Kína legnagyobb fesztiválja, ahol szeptember 28. és október 6. között a Jászság Népi Együttes egyedüliként képviseli hazánkat. A meghívás nagy örömet, ám némi gondot is okoz az együttesnek, mert a mintegy nyolcmillió forintos utazási költséget nem egyszerű előteremteni – fejtette ki beszámolójában Szűcs Gábor.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?