Ízléssel a szebb városért

Az impozáns megjelenésű otthonok nemcsak tulajdonosuknak nyújtanak kellemes látványt, hanem együtt tesznek a szebb utcáért, a szép városkép kialakításáért. A város önkormányzata az ilyenfajta összhang megvalósításáért megalkotta a Településképi Arculati Kézikönyvet, melyet múlt hét szerdán a lakosság elé terjesztettek.

Családias hangulatban kezdődött a lakossági fórum, melyen Alvári Csaba főépítész köszöntötte Szabó Tamás polgármestert, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármestert és a megjelent érdeklődőket. A továbbiakban bemutatta a Településképi Arculati Kézikönyvet, ami számos építési ötletet ad, és szemléletformálásra ösztökéli olvasóit. A kézikönyv célja, hogy az új építésű házak, valamint a felújított ingatlanok ne harsány küllemükkel, hanem esztétikus megjelenésükkel hívják fel a figyelmet.

Alvári Csaba főépítész elmondta, hogy városunkban megannyi jó példát látni ízléses otthonok kialakítására, de sajnos ennek ellenkezőjére is bőven akad precedens. Az utóbbira példa az előszeretettel használt színes Lindab kerítés, mely jelentősen ront az utca összképén.

A főépítész szintén problémaként említette az ingatlanok előtti füves rész leburkolását, betonozását, ami elsősorban a csapadék elvezetését hátráltatja. Erre megoldás lehet a vízelvezető térkő, mely nemcsak az igényesebb megjelenést szolgálja, hanem az előbb említett problémát is orvosolná. Szintén nem túl esztétikus a járda fölötti csatornázás, amit a rendelet hatályba lépése után járdaszint alatt kell elvezetni.

A Településképi Arculati Kézikönyvben Jászberényen belül az eltérő karakterű területeket külön részekre bontották. Így minden területre, például kisvárosi lakóterületre, üdülő területre, vagy éppen az iparterületre sajátos szabályok vonatkoznak a kö­zeljövőben.

A tetőzést illetően is számítani kell változásokra, hiszen többek között a kisvárosi lakóterületeknél bitumenes, illetve műanyag hullámlemez, vagy cserép mintázatú bitumenes síklemez sem használható tetőfedésre.

Az efféle jó szándékú szabályokat már a településképi rendeletben találjuk meg, melyről szeptember 14-én szavaz a testület. Amennyiben az önkormányzat megszavazza a rendeletet, a város lakói kötelesek eleget tenni a határozatnak. Alvári Csaba főépítész kifejtette, hogy az eddigi évekhez hasonlóan az építkezést illetően így is széles a választási lehetőség, mivel csak a legcélszerűtlenebb megoldások kerülnek tiltólistára.

A fórum során természetesen a lakosság ötleteit, javaslatait is meghallgatta az önkormányzat. A felszólalás jogával Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester élt. Javaslatot tett a rendelet módosítására, miszerint ne csak a környezetébe illő utcabútorok kerülhessenek a régi épületek közelébe, hiszen a modern darabok a klasszikus ingatlanok mellett is jól mutatnak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?