Így mulatnak a romák

Jászapáti városában augusztus 26-án, szombaton huszonharmadik alkalommal több száz résztvevővel rendezték meg a Hagyományőrző Roma Napot. Az egész napos programon dalból, táncból, jókedvből biztosan nem volt hiány.

Míg a délelőtti órák az egészséges életmód megismerésének és a sportolásnak engedtek teret, addig a délután a hagyományőrző roma táncokról, a mulatásról és a kulturális programokról szólt.

Reggel a focipályán mérték össze labdarúgó ügyességüket a nevező csapatok. Eközben Kökény Kálmán képviselő az egészséges életmódot népszerűsítette, majd Fehér Csaba mesterszakács a hagyományos roma ételek gasztronómiai titkaiba kalauzolta el az érdeklődőket. Az ízlelőbimbókat serkentő előadás meghozta a kellő étvágyat az ebéd elfogyasztásához.

Délután 3 órát harangoztak, mikor már a sportpályáról átérve javában gyülekeztek az érdeklődők a Pájer Antal Művelődési ház előtt. Bukor Irén az intézmény igazgató asszonya kedves mosollyal fogadta a Roma nap vendégeit, akik hamarosan a színpad előtti sorokban foglaltak helyet.

A népes közönséget Kladiva Imre apát-plébános köszöntötte és beszédében a testvéri szeretetre bátorította a jelenlevőket. – Az Úr Jézus testvéreinek nevezte az apostolokat. Mi is egymás testvérei vagyunk, ezért szeressük és támogassuk egymást! – mondta, majd egy anekdotán keresztül a tanítás, a tudomány szeretetére, a szülők tiszteletére és Isten keresésére buzdította a cigányságot.

Kökény Kálmán tolmácsolta Pócs János országgyűlési képviselő szavait, aki egyéb elfoglaltság miatt nem tudott részese lenni a mulatságnak. A Jászság országgyűlési képviselője felhőtlen szórakozást kívánt a jelenlevőknek és reményét fejezte ki, hogy jövőre együtt ünnepelhet velük.

Farkas Miklós a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szintén kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek. Felszólalt Fehér Csaba is, aki beszédében a roma kultúrát méltatta, hangsúlyozta, hogy fontos büszkének lenni a kulturális örökségükre.

A közönség soraiból többen izgatottan várták a fellépő táncosokat. Talán ennek volt köszönhető a nagyobb hangzavar, ami végigkísérte a köszöntő beszédeket.

A fellépőkre azonban még várni kellett, hiszen a roma napok szép hagyománya a Jászsági Romákért Közéleti díj átadása, amit ezúttal Fehér Zoltán prímásnak ítéltek. A tehetségéért járó elismerést sajnos betegsége miatt nem tudta átvenni a zenész, de távollétében is tapsviharral méltányolták munkásságát.

Az ünnepélyes megnyitót követően nagy izgalommal vette kezdetét a várva várt Ki mit tud?, melyen elsőként a Néma Rózsák mutatták meg táncos tehetségüket. Semmi kétség, hogy a romáknak valóban ereiben csörgedezik a bugi, hiszen az ikerpár csípőringások netovábbjával forrósította fel a hangulatot. Többen a színpad szélére tömörültek és onnan sasolták a sukár cigánylányok mozgását, vagy épp a romantikus nótáknak hangot adó énekeseket.

A délután abszolút fénypontja volt a sokak által favorizált Lejla érkezése. A zsebekből videó készítés céljából előkerültek a telefonok, miközben a sokat hallgatott slágereket élőben énekelhették kedvencükkel.

A XXIII. Hagyományőrző Roma Napon mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást és ismét bebizonyították, hogy romák aztán tudnak mulatni, táncolni és élvezni az életet.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?