Önálló tárlat a jubileumok jegyében

Velkeiné Pócz Ilona művésztanár kiállítás megnyitójának két jubileumi apropója is volt, augusztus 25-én, pénteken a Szikra Galériában. Az egyik, Mélység és Magasság című tárlata, mely 25. önálló kiállítása, valamint az, hogy két nappal a megnyitó előtt töltötte be hatvanadik életévét.

Zsúfolásig telt a Szikra Galéria emeleti kiállítóterme családtagokkal, kollégákkal, alkotótársakkal, barátokkal, művészetkedvelőkkel, akik valamennyien Velkeiné Pócz Ilona alkotásaira voltak kíváncsiak, valamint köszönteni érkeztek a művésznőt a kettős jubileum alkalmából.

Kiss Miklós zongoraművész hangszerén reneszánsz magyar táncokat játszott, indító zeneszámként, a megnyitóra való ráhangolódásképpen. Majd Szikra István házigazda, galéria tulajdonos köszöntötte a szép számmal megjelent közönséget, akik talán a kiállítóhely megnyitásakor gyűltek össze ennyien. Mint elmondta: „Öröm az olyan kiállítás, amely ekkora érdeklődésre tarthat számot, mindig ilyeneket szeretnék rendezni. Ilyen volt rövid időn belül két kiváló rendezvény is, amit köszönhetünk Icának. Jelesül a 250 éves a Lehel Vezér Gimnázium rendezvény sorozat keretében tartott Tanárok és Tanítványok kiállítás – amit éppen egy napja bontottak le –, azt is ő álmodta és nagyrészt meg is szervezte. Most pedig munkásságát bemutató jubileumi kiállítására kerül sor Mélység és Magasság elnevezéssel.”

Kiss Enikő – az LVG tantestületében Ilona kolléganője –, fuvolajátékával, Bach H-moll szvit részletével emelte a megnyitó ünnepség hangulatát.

A kiállítás megnyitására szintén egy kollégát, barátot kért fel Ilona, Antics Istvánt, a Lehel Vezér Gimnázium igazgatóját. Ő a közeli ismerősség okán, személyes hangvételű és élményekből építkező bensőséges szavakkal mutatta be Velkeiné Pócz Ilonát, a művésztanárt a mindennapokban. Halhattunk arról, hogy tanárként fáradhatatlanul törekszik arra, hogy a mai rohanó világban a gyerekek meglássák a körülöttük lévő szépséget, művészeti értékeket. Órái rendkívül tevékenyen telnek el, nincs olyan diák, aki úgy végezné el gimnáziumi tanulmányait, hogy ne szagoljon bele a festészetbe, képzőművészetbe, filmművészetbe. Fáradhatatlanul szervezi az LVG iskolagalériáját, ahol sok környékbeli művész, köztük sok diák kapott első alkalommal kiállítási lehetőséget. Antics István beszélt számos közös élményről, ahol alkotás közben láthatta „Pócicát” – és ez olyan mintha részesei lettünk volna az alkotásnak –mondta. Az akkor készült képekből sok a kiállításon is látható.

– Kifestek magamból – idézte a művésznő hitvallását –, késztetés ez az alkotásra, azokat a titkokat szeretném megmutatni, ami nincs szem előtt, de ha szeretettel közeledünk felé, láthatóvá tudjuk tenni. A mai napig legjobban izgat a csend, a mozdulatlanság, amelyben mindig ott a mozgás, a változás, szeretnék többet megtudni ezekről. Amikor kimegyek a természetbe, feltöltődöm energiával és ezt viszem át a papírra, a vászonra. – Végezetül – mindannyiunk nevében szólva fogalmazta meg kívánságait – …több magasságot, mint mélységet élj meg! Az a benső késztetés, ami fűt téged, még sokáig megmaradjon, mert annak a látható eredménye mindenki számára örömet, megnyugvást, lelki békét, katarzist hoz – mondta.

A következőkben Farkas Edit, a Hamza Múzeum és Jász Galéria igazgatója köszöntötte alkotótársát. Elmondta, hogy elkészült egy kis portréfilm Velkeiné Pócz Ilonáról, ami megtekinthető lesz a tárlaton is a galéria nyitvatartási ideje alatt. Valamint bemutatta azt a kiállításra készült, igényesen kivitelezett katalógust, mely a művésznő számos alkotását tartalmazza, és igazi értékes emlék lehet.

A megnyitó zenei műsorral folytatódott. Szörényi Levente Színes ceruzák című dalát – ami Ica számára nagyon kedves –, Kiss Miklós átiratában hallhattuk. Zenei zárásképpen népdalfeldolgozások hangzottak el.

Végezetül az ünnepelt, jubiláló művésztanárnő köszönte meg az érdeklődést és a felé áradó szeretetet. A jelenlévők pedig hosszú sorokban pezsgős koccintással ünnepelték a kettős jubileumot.

A kiállítás szeptember 14-ig látogatható.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?