Viszontlátásra, Jászberény!

A XXVII. Csángó Fesztivál záróakkordjaként a hat napos rendezvénysorozat elköszönő gálaműsorán utoljára még bemutatkoztak a tánc szerelmesei: hazai, határon túli és a külföldi meghívottak is vasárnap este, a főtéri színpadon. Az utolsó napon is több ezer látogató csodálta meg a tehetséges fellépőket.

„Ismerni kell régi táncaink egy-egy mozdulatba sűrített vallomását: ezek voltunk vagy ezek vagyunk mi jókedvünkben, rosszkedvünkben, ezek a dobbanások a mi földrengéseink, ezek a csujjogatások a mi égverő májusfáink” – vette kezdetét Csoóri Sándor gondolataival az impozáns, három órás gálaműsor határon és kontinensen innen és túlról érkező együttesek részvételével, akik bemutatták a tájegységükre jellemző tánclépéseket, viseleteket.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője beszédében kifejezte köszönetét a táncosoknak minden egyes táncért, próbáért, erőfeszítésért és elmondta, hogy mindezért tisztelettel, hálával, főhajtással tartozunk. Köszönet illeti a támogatókat, szervezőket, önkénteseket is és nem utolsósorban a közönséget, akik jelenlétükkel, érdeklődésükkel, tapsukkal a Csángót a mennybe emelték. – A néptánc egy jó befektetés. A ruha és a tánc nemzeteket egyesít, országok között képez hidat, barátságokat, szerelmeket sző. A néptánc fővárosa Jászberény – üdvözölte a záróműsor résztvevőit és a közönséget a politikus. Kiemelte Papp Imre és Péterbencze Anikó fesztiválalapítók érdemeit, üdvözölte a Kárpát-Haza Konferencia és a Csángó Ház kezdeményezéseket. Köszönetét fejezte ki Szűcs Gábor fesztiváligazgatónak és feleségének évről évre végzett fáradhatatlan munkájukért.

Elsőként mutatkozott be Jászberényben a Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes, akik csángó menyekezőt mutattak be Papp Imre és Péterbencze Anikó gondozásában. Péterbencze Anikó rövid bevezetőjében elmondta, hogy ez a csoport letéteményese annak az örökségnek, amit a Jászberényben nyugvó Hodorog Luca képviselt. – Ő és a csángók mindörökre itthon lesznek Jászberényben – vezette be a lakodalmas jelenetet bemutató összeállítást.

A Jászberényi Hagyományőrző Együttes is tánccal köszönt el a fesztivál látogatóitól. A szintén hazai Jártató Táncegyüttes a cifra kalotaszegi Méra település táncait és viseletét mutatta be. A melegföldvári Szilágyi Anna szólóéneke után a budatelki hagyományőrzők produkcióját láthattuk a Busai családdal.

Természetesen a külföldi együttesek idén is rabul ejtették táncukkal a jászberényi közönség szívét. Az Égei-tenger mellől érkező törökök lila viseletben varázsolták el a nézőket a Közel-Kelet varázslatos hangulatával. A török ajkú, török lélegzetű Észak-Ciprus 25 fővel képviseltette magát a fesztiválon önálló kórussal. Igazi unikum volt a tajvani néptáncegyüttes, akik egy távoli kultúra magas színvonalú interpretálásával ékesítették a fesztivál színpadi művészetét. Igazi világjárók ők, versenyről versenyre járnak.

Dudás Dóra marketing- és szponzorációs vezető kihirdette a két nyereményjáték nyerteseit. A CsángÁLLÁS-on folyt játék fődíja egy brnoi út, amelyet Rusvai Laura nyert. A szelfiverseny két győztese – Tóth Patrícia és Petró Karolina – pedig egy-egy szelfibottal lett gazdagabb. Ennek a játéknak egy viseletes vagy hangszeres személlyel közös szelfi feltöltése volt a lényege.

Nem maradhatott el az önkéntesek, tolmácsok, fotósok, zenekarok, munkatársak, szakmai rendezők és alapítók felvonulása sem a nagyszínpadra. A hazai néptáncosok tortával és köszöntőkkel éltették a fesztiváligazgató Szűcs Gábort 50. születésnapja alkalmából.

Három néptánccsoport közös megmozdulásával zárult a XXVII. Csángó Fesztivál. A Jászság Gyermek Táncegyüttes, a szabadkai Tálentum Egyesület és a györgyfalvi tánckar egy jókedvű, felszabadult györgyfalvi-kalotaszegi összeállítással búcsúztatta a fesztivált. A több ezres közönség csángó népzenét hallgatva gyönyörködhetett a záró tűzijátékban a vasárnapi éjszakában.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?