Ritmusra dobbant a szív

Szombat este a „Magyar Lélek” gálaműsor keretén belül a Kárpát-medence sokszínű tánchagyományát, népzenei világát mutatták be a kulturális értékeket szívükben őriző előadóművészek.

A gálaműsor esszenciája immár több éve a nemzeti összetartozás jegyében rejlik. Az este folyamán moldvai és gyimesi csángók, valamint erdélyi és magyar hagyományőrzők vitték színpadra nagy múltú néptánc és népzenei örökségünket. Azonban mielőtt ezt megtették volna Papp Imre a fesztivál alapítója köszöntötte a jelenlevőket.

Egészen a kezdeteket,az alapító Jászság Népi Együttes sikereit elevenítette fel, és azt az áldozatos munkát, mellyel Jászberény méltán kiérdemelte a néptánc fővárosa címet. Köszöntőjét azzal zárta, hogy a folyamatosan változó világunkban vigyázni kell az értékeinkre és törekedni arra, hogy erőt, hitet tudjunk adni egymásnak.

Ebben a szellemiségben elsőként Kocsán László művét láthattuk, melyben a kakasülőről Agócs Gergely néprajzkutató a Tatros- Szeret vize partjára kalauzolt el bennünket. A szórakoztató történetekkel gazdagított táncokban közreműködtek moldvai hagyományőrzők, többek között Klézséről, Külsőrekecsinről és Somoskáról. Érkeztek gyimesi csángók mások mellett a Kesice Gyermektáncegyüttes. A műsort színesítette Janó Csenge gyimesfelsőloki énekekkel, Gyúr Gabriella a Fölszállott a páva televíziós műsor különdíjasa pedig moldvai népdalokkal.

Az este üde színfoltja volt a több mint három évtizedes múltra visszatekintő stuttgarti Csöbörcsök tánccsoportjának előadása, akik a legészakkeletibb csángófaluból érkeztek a rendezvényre. Korukat meghazudtoló lelkesedéssel táncoltak a visai örökifjú táncosok, de meg kell említeni az Ilosvay Selymes Péter táncegyüttes csallóközi táncainak renoméját is.

A programot a györgyfalvi hagyományőrzők zárták, akik már több éve a csángó fesztiválok oszlopos fellépői. Talán ez lehetett az oka annak, hogy színpadra lépés előtt egyáltalán nem izgultak, sőt volt olyan, aki még az utolsó negyedórában a vacsora menüjét indult kideríteni.

A gálaestét valóban átjárta Papp Imre Kallós Zoltántól idézett gondolata, miszerint: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.”

 

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?