Középpontban a szépség

A testi szépség, az arc harmóniája és a külső esztétikum mindig a belső egyensúly tükröződése. Ennek szemtanúi lehettek azok, akik július 8-án részt vettek a II. Roma Szépségversenyen Jászapátin, a Pájer Antal Művelődési Házban.

Második alkalommal telt meg a művelődési ház szebbnél szebb roma lányokkal, családtagjaikkal és érdeklődőkkel. A dicséretes kezdeményezés és szervezés Farkas Jolánnak, a Vihar Rózsák tánccsoport vezetőjének a gondos munkáját dicséri. Nagypál Ágnes és Tajti Istvánné működtek közre a háttérmunkában, a dekorációt Szécsiné Szilák Ágnes készítette.

A versenyzők 4-8, 9-12 és 13-20 éves korosztályokban mérethették meg magukat. A meghívott vendégek között ott volt Farkas Ferenc polgármester, Kladiva Imre apátplébános atya, Kis Józsefné, a Kamilliánus Közösség vezetője és Murzsa Miklósné, a jászjákóhalmi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A lányok rutinosan, szép ruhákban, gyönyörű hajkölteményekkel, ízléses sminkben és nagy mosollyal mutatkoztak be a színpadon, így a zsűrinek sem volt könnyű dolga eldönteni, hogy a sok szép fiatal közül ki is a legszebb. Az ítészek ez évben Túró Tamás, Kömlő polgármestere, Farkasné Danyi Tünde, a Kömlői Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Balogh Viola énekesnő, Balázs Béla, a Jászalsószentgyörgyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Farkas Imre, a Jászapáti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese voltak. A zsűrielnöki feladatokat Kalmárné Nagyistván Erika látta el. Amíg a hattagú zsűri elvonult a döntést meghozni, addig a Tatai Csibészek formáció tagja, Tóth Miki szórakoztatta és táncoltatta a nagyérdeműt mulatós egyvelegével. Ekkor már a fiúk is laza vagánysággal mutatták meg magukat a táncolók között. Fellépett Balogh Viola énekesnő is és megcsodálhattuk a Vihar Rózsák csoport produkcióját, amit Duka Vivien koreografált.

Az eredményhirdetéskor Kalmárné Nagyistván Erika elmondta, hogy minden résztvevőt megillett a gratuláció. Köztudott, hogy minden gyermek és fiatal a szüleinek a legszebb. Így a döntés egy ilyen helyzetben sosem könnyű, hiszen a szépség relatív, a maga módján mindenki képvisel egyfajta csodát. Kiemelte, hogy idén a 4-8 éves korosztályra a csillogó, fényes megjelenés volt jellemző, míg a nagyobbak már szolid eleganciát jelenítettek meg a színpadon.

A dobogós helyezések a következőképpen alakultak sorrendben: 4-8 éves korosztály: Farkas Fruzsina, Farkas Mária, Lakatos Mirella. 9-12 éves korosztály: Béki Noémi Kasszandra, Csányi Kiara, Nyíri Vanessza. 13-20 éves korosztály: Duka Amanda, Illés Bianka, Ürmös Klaudia.

A különdíjat Farkas Dorina kapta. Búslakodni senkinek nem volt oka, hiszen mindenki részesült értékes ajándékcsomagban, sőt az első helyezettek ötven képes divatfotózást is nyertek Egerben. A legidősebb korosztály nyertese ezen felül sétarepülést nyert ugyancsak Egerben Horváth Tibor „Tibcsike” felajánlásában. A nyereményeket Farkas Ferenc polgármester adta át. Farkas Jolán megköszönte a szponzorok felajánlásait, Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti Városi Önkormányzat és Farkas Ferenc polgármester támogatását. Nélkülük ez a délután nem jöhetett volna létre.

Két versenyző kislány anyukája, Csányi Anikó elmesélte, hogy rokoni invitálásra neveztek gyermekei. Nagyobbik lánya a 9-12 éves kategória második helyezettje lett. Egy hét állt rendelkezésre, hogy felkészítse a megmérettetésre csemetéit, ruhát válasszanak, megtervezzék a színpadi megjelenést. Az édesanya kiemelte, hogy mindkét lánya örült az ajándékoknak, az eseményen nagyon jól érezték magukat, ami a szervezők barátságos, segítőkész hozzáállásának is köszönhető volt. Farkas Jolán elmondta, reméli, hogy ennek a szépségversenynek a jövőben is lesz folytatása, mintegy hagyománnyá válik Jászapátin, valamint kifejezte szándékát a területi bővítésre. Jövőre más települések szépségeit is meghívják, hiszen nagyon fontos, hogy ez a közösség vigye az általuk képviselt kultúra és szépségeszmény jó hírét.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?