Tengerparti folk világ

Az idei Csángó Fesztivál első gálaműsorát szerdán este a külföldi együttesek bemutatkozása jelentette, a tavaly jól bevált forgatókönyv szerint mindenki számára ingyenesen megtekinthetően a Főtér színpadán.

A 27. fesztivált Törökország, Észak-Ciprus, Grúzia, Tajvan és Columbia táncosai tisztelték meg jelenlétükkel. Erdei Gábor konferanszié közönséghez és fellépőkhöz szóló üdvözlését követően a Kovács Zoltánné előadásában felcsendülő régi magyar himnusz méltón szép nyitánya volt a műsornak. A Csángó Fesztivál nem jöhetne létre olyan színvonalon, amelyet a szervezők évről évre nyújtani tudnak, ha nem részesülne támogatásban. Ebben az évben a lokálpatrióta testvérpár, Dr. Balog Ádám az MKB Bank Zrt. vezérigazgatójának és Balog Donát önkormányzati képviselőnek példaértékű civil felajánlása jelentős segítséget nyújtott a szervezés utolsó fázisában. Dr. Balog Ádám a jelenlévők előtt megfogalmazott nézetei szerint nagy örömöt jelent számára, hogy lehetőségeihez mérten segíthet az általa kezdetektől fogva figyelemmel kísért rendezvény szervezésében, tevékenyen részese lehet a fesztiválnak. Testvére hozzáfűzte, a fesztivál jelképe a jász összetartozásnak, melynek jó részese lenni. Rövid beszédében köszönetet mondott valamennyi résztvevőnek és rendezőnek az élményért, amiben általuk részesülhetünk a következő napokban és remény szerint még sok évig minden augusztus elején.

Az esti gála főszereplő csoportjainak képviselőiből egy-egy pár nemzetének zászlaja alatt felsorakozott a színpadon. A táncosok saját nyelvükön köszöntötték a jelenlévőket s néhány mondatban bemutatták csoportjukat. Mindannyian üdvözölték a népes közönséget és reményüket fejezték ki, hogy a hamarosan látható műsoruk majd tetszést arat.

A táncosok nem tévedtek, a közönség pedig nem csalódott. A Molnárné Pete Marianna összeállításában látható kulturális világutazás során tengerparti városokba utazhattunk gondolatban, ami az éjszakára is kitartó melegben nem is rossz ötlet. Elsőként a Földközi-tenger hullámaitól körülölelt Ciprusra látogattunk a Degimenlik Művészeti Társulat közreműködésével. A török nemzetiségű együttes megalakulásának célja, hogy a fiatalokat megvédje a káros szenvedélyektől, hasznos időtöltést kínáljon számukra, miközben megismerkednek őseik hagyományaival. Eszközös táncaik, kellemes muzsikájuk sikert aratott a fesztivál nézőinak körében. Valódi kuriózum volt a Chinese Arts Dancing Ensemble bemutatója. A táncosok 14 óra repülőút után, a távoli Tajvan szigetéről érkeztek Jászberénybe. Az 1995-ben alakult csoport gyakran tesz eleget külföldi felkéréseknek, ahol lehetőségük van bemutatni a kínai táncművészet kecsességét, bájos eleganciáját. Koreográfiáikban a színes tunikákban hajladozó lányok, mint megannyi játszadozó tündér táncoltak a fesztivál színpadán.

A grúz táncosok már visszatérő vendégei a fesztiválnak. Ezúttal a Tbiliszi székhelyű Grúz Állami Ének és Táncakadémia gyermektagozatának Mangi csoportjának tagjai repültek be a színpadra. Temperamentumos táncuk nyomán szinte izzott a színpad. A látványt követő tapsvihar bizonyságul szolgál, hogy a grúzok tánca megunhatatlan élményt jelent. Néhány évvel ezelőtt jártak már nálunk Columbiából táncosok. Akkor osztatlan sikert arattak vibrálóan színes ruháikkal, életörömet sugárzó zenéikkel ás táncaikkal, sugárzó mosolyukkal. Ezúttal a Fundacion Artisica del Tundama Cumoes csoport hozta el hozzánk a latinos jókedvet. A fiatal táncosok tarka forgataga szinte tűzre gyújtotta a színpadot fergeteges táncuk alkalmával.

Nem múlhat el Csángó Fesztivál törökök nélkül. Izmir városából érkeztek török barátaink, a Hanci Néptánc Együttes képviseletében. Szó szerint ragyogó öltözetük a két földrészen átívelő ország kulturális gazdagságát jelképezi. A csoport filozófiája szerint a tánc a világbéke nyelve, amellyel a megosztás, a testvériség a szeretet érzését igyekeznek közvetíteni. A Folk világ gálaműsor alkalmával valóban átélhettük a tánc nyelvén átadott közösségi élmény nagyszerűségét.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?