Egészséges életmódért a strandon

A Jászapáti Praxisközösség az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram keretén belül egészségnapot rendezett július utolsó szombatján a Tölgyes Strandon.

A délelőtt kilenc órakor kezdődő, délután négyig tartó program nagy érdeklődésnek örvendett. A kora délutáni órákban már 130 látogatóról számoltak be az egészségügyi szűrősátrak alatt helyet foglaló szakemberek. A praxisközösség munkatársainál vérnyomás, vércukor és véroxigén-szint mérésre volt lehetőség jelentkezni, meg lehetett nézetni a testzsír százalékot és a BMI (testtömeg-index) is rákerült a vizsgálatokat vállalók szűrőlapjára.

A helyszínen munkálkodó egészségügyi dolgozók kérdésemre elárulták, hogy leginkább túlsúly problémákra hívták fel a megvizsgált vendégek figyelmét, de akadt magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdő látogató is. A szűrés alkalmával Bakos Judit dietetikus személyre szóló táplálkozási tanácsokkal látott el mindenkit. Felhívta a figyelmet a napi ötszöri étkezés során a vitaminok, fehérjék bevitelének fontosságára, a rendszeres mozgás jelentőségére.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak a túlsúly, de a túl kevés testzsír is káros a szervezetre, hiszen számos vitamin zsírban oldódik. A megfelelő folyadékbevitel biztosításával – 2,5-3 liter naponta – szintén sokat tehetünk egészségünkért.

Mindazok, akik bátorkodtak egy cseppnyi vértől megválni a szűrés érdekében stresszoldó labda formájában, ajándékban is részesültek. Szintén ajándék járt az egészséggel kapcsolatos kérdés helyes megválaszolóinak, melyet ugyancsak a sátrak alatt helyet foglaló tanácsadó kollégák nyújtottak át a tájékozott válaszadóknak. A napozós teszt kitöltői között a nap végén sorsoltak értékes ajándékcsomagot, amelyben az alapellátással kapcsolatos nyeremények lapultak.

A szervezők gondoltak az ifjabb generációra is a program összeállítása során. A legkisebbekkel együtt a családok közösen oldották meg a szülő-gyermek vetélkedő feladatait és volt kifejezetten az egészségről szóló Activity is. A fiataloknál népszerűségnek örvendett a részeg szemüveg kipróbálása, mely amellett, hogy mókás, amikor szédelegve igyekeznek kikerülni az akadályokat a vállalkozó kedvű játékosok, felhívja a figyelmet az alkohol okozta kontrollvesztés nagyon is komoly hatására. A hölgyek információt szerezhettek a mell önvizsgálatáról, a férfiaknak pedig a hererák megelőzésében segített tanácsokkal a szakember.

Volt lehetőség a szakszerű újraélesztés alapjainak elsajátítására is, mely feladattal szintén sokan megpróbálkoztak. Az interaktív tanácsadást szórólapok is kiegészítették, többen már a napozóágyakon heverve tanulmányozták például a méhnyakrák megelőzéséről, a cukorbetegség tüneteiről, a rovarcsípések és élősködők okozta betegségekről szóló ismertető brosúrákat.

Gerinctornát és természetesen a vízi tornát is a medencéknél gyakorolták a vendégek. A gyerekek különösen nagy élvezettel utánozták a gyermekpancsoló instruktorát a zenés-táncos gyakorlatok elvégzésekor.

A praxisközösség dolgozói pozitívan értékelték az egészségnapot, örömüket fejezték ki, hogy sokan érdeklődtek a programok iránt, a résztvevők nyitottak voltak, szívesen kapcsolódtak be mind a szűrések elvégzésébe, mind az interaktív tanácsadásba. Elmondták, bíznak benne, hogy a program hozzájárult egy egészségesebb közösség megteremtéséhez.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?