Mézédes szombatra készülünk

Az év legédesebb napjára készülünk, hiszen szombaton a Bercsényi út egy szakasza és a Bercsényi Sportcsarnokban közel kétszáz kiállító standja füröszti mézben a látogatókat. A nemcsak országosan, de nemzetközileg is kimagasló Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó 30. éve várja a méhészeket, mézfogyasztókat és minden érdeklődőt.

A több ezer látogatót vonzó rendezvény előtt három nappal a mézvásár kabalája, a mézet igen kedvelő barna mackó fogadta a helyi média képviselőit a Polgármesteri Hivatal 1-es tárgyalójában. A mézes-méhecskés díszletbe öltöztetett sajtótájékoztatón Molnár György, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Szabó Tamás polgármester vette át a szót.

Örömét fejezte ki, hogy a város egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát a kezdetben szakmai találkozóként induló méhészeti esemény. Ma már az egész család számára kínálnak változatos programokat, és minden évben bővül mind a kiállítók, mind a látogatók köre. „A három évtized önmagáért beszél… olyan szintű nemzetközi rendezvény, amire méltán lehet büszke a város és lehetőségeihez mérten igyekszik elismerni a Szatmári László nevét viselő méhészegyesület munkásságát.” Az anyagiakon túl ennek egyik szép példája, hogy Jászberény Városi Önkormányzata felterjesztette az egyesületet Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjra, melyet augusztus 20. után vehetnek át a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén.
Molnár György az egyesület nevében megköszönte az elismerést, és a város támogatását.

Méhésztársaival igyekeznek továbbra is tartani, sőt ha lehet, inkább emelni a színvonalat mind munkájuk, mind a fesztivál szervezését illetően. Hozzátette, hogy a mézvásár sikeréhez hozzájárult az ágazat folyamatos fejlődése. A szakmai alapokon álló rendezvény később vált fesztivál jellegűvé, ahol a családi programok kerültek előtérbe. Látványos elem az élő méhcsalád szemléltetése, így azok is betekintést nyerhetnek az állatok mindennapi életébe, akik félnek a méhektől. Újdonság, hogy idén nem egy, hanem három sztárvendég is fellép: Kovács Kati, Feke Pál és Freddie.

Szintén nóvum a Jászsági Méz Lovagrend megalakulása: az országban tizennegyedikként alakulnak a lovagrendek sorában. A méz és méhészeti termékek marketingjét vállán viselő mézlovagok legfontosabb feladata lesz, hogy mind szélesebb körben terjesszék a méz jótékony hatásait és vigyék a Jászság, Jászberény jó hírét. Sajnálatos, hogy a nagy mennyiségű megtermelt magyar méz többségét exportálják. Többek között ezen a tendencián is szeretnének változtatni tevékenységükkel.

Feladataik összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektettek a külső megjelenésükre is. A lovagrend tagjainak talárját Molnár Mária tervezte, aki három fő szempontot emelt ki az öltözék megálmodásánál. Az első szempont az elegáns megjelenés volt, ezért esett a választása a talár fazonra, amely a természet tiszteletét szimbolizáló zöld színben pompázik, gallérja pedig stílusosan mézsárga. Másrészt fontos volt számára a magyarság megjelenése, amelyet a zsinóros díszítéssel ért el. A harmadik szempont pedig a helyi kultúrára utaló motívumok felöltése volt, köztük a gallér hátsó részén látható jász hímzéssel, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület méhecskés logójával és a Jászkürttel. A talárt bocskai csákó fazonú kalap egészíti ki és fából készült lovagrendi érme, amit Sisa István fafaragó készített. Az újonnan alakuló lovagrend számára öltözékükhöz illő hímzett zászló is készült, amely Jászberény város ajándéka.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?