Debütált a lovastusa Újerdőn

Először szerveztek Jászberényben országos lovastusa bajnokságot szombaton az Újerdő szívében. Az egyik legkeményebb lovasversenyen három versenyszámban 42 versenyző mérettette meg magát.

A military a legnagyobb kihívást jelentő verseny a lovassportok között, hiszen próbára teszi a ló és lovas összhangját, nem utolsósorban pedig többféle lovassport ismeretét igényli. A lovastusa első része a díjlovaglás, majd a díjugratás, végül a tereplovaglás, amit különböző akadályokkal – árkokkal, farönkökkel, szalmabálákkal – nehezítenek.

Jászberényben először rendeztek lovastusát, ugyanakkor Kelet-Magyarországon sem túl népszerű a military – tudtuk meg a verseny egyik szervezőjétől Schaller Gábortól, a lovastusa szakág szövetségi kapitányától. „Húsz éve építek pályákat, mindig figyelembe veszem a terepviszonyokat, itt talán a trakinei árok okozhatott kihívást”– mondta Schaller Gábor, majd azzal zárta, hogy reméli a jövőben, hagyományt teremtenek a versennyel.

A délután az 1700 méteres, valamint a 2000 méteres tereplovaglással vette kezdetét. A versenyen indultak amatőrök, de olyan nagy nevek is, mint Schaller Gábor olimpikon, többszörös magyar bajnok. Elsőként Ódor Gábor Calvados M lovával rajtolt. Előfordult, hogy a lovasok menetidejét kitolta a többszöri nekifutásra megugrott akadály, ami 20 hibapontot jelentett, sőt a második sikertelen próbálkozás után több esetben kizárással járt. A rövidebb távra jelentkezőknek az erdőben épített fenyőágakkal borított akadály követelt nagyobb összpontosítást, mivel a szűk ráfordulóból könnyen megtorpantak a paripák. A verseny során nemcsak a lovasnak kellett magabiztosan kezelni a helyzeteket, a lovaknál úgyszintén fontos volt a határozott fellépés.

Bő másfél óra után a hosszabb távú tereplovaglással folytatódott a verseny, mely izgalmas perceket okozva, igazán próbára tette a lovast és lovát egyaránt. Sokaknak Schaller Gábor által megjósolt 6-os számú akadály jelentette az ominózus pontot. Többek között annak a versenyzőnek is, aki a földön landolt lova ugrása során. Tudomásunk szerint nem történt komolyabb sérülés, az ügyeletes mentők azonnal a helyszínre siettek, miután sikerült kimenekíteni a mentőautót a homok fogságából.

A nehezített viszonyok ellenére nem volt ritka jelenség hibátlan programot látni a versenyzőktől. A kölcsönös bizalomra épülő munka során a lovak engedelmességet tanúsítottak lovasuk iránt, miközben kellő dinamikával, bátorsággal vették az akadályokat.

A rendezvény lebonyolításáról Balog Donátot a verseny szervezőjét kérdeztük. – Két évtizede lovagolok, három éve kezdtük meg a közös munkát Schaller Gáborral, eleinte azt gondoltam a díjugratásnál maradok, majd a military teljesen magával ragadott. Egyértelmű volt, hogy Berényben is szeretnénk ennek hagyományt teremteni, mindemellett fontos cél volt, hogy a város külterületének adottságait is kihasználjuk – részletezte Balog Donát, majd lapunknak elmondta, hogy a pálya kialakításánál törekedtek a látványosságra, az akadályok dekorációjára, ami általában a military versenynél méltatlanul háttérbe szorul. A színvonalas lebonyolításhoz hozzájárult a Geo-gép kft. tevékenysége, illetve az önkormányzat anyagi támogatása és természetesen a lelkes szervezők, Csíkos Judit, Schaller Gábor és Ódor Gábor munkája.

Az eredmény izgalmasan alakult, az összesített pontszámok alapján:

A0 – Előkezdő ló:
1. Tóth Noémi (Határőr Dózsa SE) – Cherish The Moment;
2. Varga István (Skublics Imre LK) – Gidrán Razbeg – 52 (Spinakker);
3. Ódor Gábor (Kunos-Lovarda Kft) – Calvados M.

A0 – Ifjúsági:
1. Fehér Mira (Szentlőrinci Túra,SZI SLE) – Fortuna;
2. Köves Gréta (Szentlőrinci Túra,SZI SLE) Jóság;
3. Szőke Kata (Szentlőrinci Túra,SZI SLE) Kiscsillag.

A – Nyitott:
1. Tóth Noémi (Határőr Dózsa SE) – Grödum;
2. Nagy Zsuzsanna (Zagyvamenti Lovas SE) – Herceg;
3. Balog Donát (Zagyvamenti Lovas SE) – Sandro Hope.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?