Nostradamus Jászberényben

Azt nem tudjuk, hogy Nostradamus a reneszánsz híres jövendőmondója vajon látta-e a jövő fürkészése közben, hogy születését követő fél évezred múltán táncjátékot készítenek életéből, ám akár tudta, akár nem ez valóban megtörtént. A zenés-táncos, fantazmagórikus életrajznak a Szabadtéri Színpad közönsége is tanúja volt szombat este az ExperiDance Társulat jóvoltából.

A Nostradamus – Világok vándora című produkció egy a társulat munkáinak legjavát alkotó darabok mozaikjaiból összeállított örömjáték. A történet váza Nostradamus (Szebeni János) utazása világokon és időn át. A középkori Európából indul útra a neves mágus a jelenbe, hogy csalfa felségének Léthának (Rimár Izabella) bebizonyítsa jóslatai valóra váltak. Az utazásra elkíséri őket a süketnéma bűvész Secretius (Újszászi András), aki egyébként az asszony (egyik) szeretője, és a kelekótya tanítvány Puncius (Torma Zsolt) is. Rímbe szedett humoros párbeszédeik adnak tájékoztatást az éppen meglátogatott helyszínekről, ahol a táncosok jelenítik meg a felkeresett ország népére jellemző vonásokat.

Az időutazó turisták ily módon meglátogatják Indiát, majd a szamurájok és a gésák földjét. Átruccannak a nagy vízen túl és felkeresik Amerikát egy Elvis nóta erejéig, Brazíliában fociznak, meglátogatják Argentína, Mexikó polgárait. Tesznek egy kanyart Ausztrália felé, hogy a beachen szusszanjanak kicsit, miközben a helyi srácok virtuóz legényesét figyelik. Majd a vodkától víg Oroszország, az ókori Egyiptom és Görögország érintésével visszatérnek a vén kontinensre. Londoni vonatozást, párizsi mulatozást követően randevúznak Kopernikusszal Lengyelországban. Románia vad tájain Dracula gróf ijesztgeti hőseinket, mígnem csodálatos módon Magyarország szívében, éppen Jászberényben fejezik be útjukat.

A kétszer egy óra alatt egy rendkívül szórakoztató előadásban lehetett része a közönségnek. A profi látvány és fénytechnika kiváló mozgásszínházzal párosult. Az akrobatikus elemekben bővelkedő jelenetek színvonalát a látványos kosztümök tovább fokozták. Méltán váltott ki tapsvihart például az Elvis imitátorok produkciója, a brazil futball-fiesta vagy az Oroszországot megjelenítő humoros epizód, a Mexikót imitáló fergeteges „kötéltánc”. A jászberényi érkezés természetesen jóízű kacajt váltott ki a publikumból, és a kivetítőn megjelenített Nagytemplom előtt – bár nem jászsági elemekkel tarkított – táncoló kavalkád emelkedett hangulatban engedte útjára a közönséget.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?