Színesítjük egymás életét

Minden jó szülő szeretné a legtöbbet adni gyermekének. Élethivatásának kibontakoztatása érdekében az iskola mellett beíratja sportra, zenére, táncra, kit mire, hogy a fiatal valamelyik segítségével utat találjon az életben.

Természetesen ott van a sorban a cserkészet is, amely 110 éve egy jól működő, felépített, önkéntes ifjúságnevelő mozgalom. Mi a titka a cserkészetnek? Sok tanú van rá… Azon felül, hogy az előbb említettek részben benne vannak, például a vallásos háttér, a „szélsimogatta barackos arcok”, ahogy Sík Sándor írta, vagy épp a tábori hajnalok, melyekben a napsugár megmelengeti az éjjeli őrség bágyadt tagjait.

Mi is a legtöbbet szeretnénk adni csapatunk valamennyi tagjának, ezért idén is útra keltünk a cserkészév megkoronázására a nyári táborba. Idén azonban nem ugyanúgy zajlott ez a tíz nap, mint szokott. Július 7-től 16-ig ugyanis a VIII. Cserkészkerület Nagytáborában vettünk részt Apostagon a Duna árterében, így csapatunk hatvan résztvevőjén felül még legalább 390 ember volt átlagosan a tábor területén. Öt altáborra osztódott az egész terület, ebből mi, jászberényiek a harmadik altábort alkottuk a jászboldogházi cserkészcsapattal együtt. Rajtunk kívül voltak még cserkészek Kecskemétről, Szolnokról, Kalocsáról, Dusnokról, Kiskunfélegyházáról, Kiskunhalasról, Dunaföldvárról és Rákóczifalváról.

Idei táborunk keretmeséje Tolkien nagysikerű regényére, A Gyűrűk Urára épült, mi pedig a bakacsinerdei tündék voltunk. Legolas vezetésével el is mentünk az erdőbe, ahol sátrainkat felállítottuk. Aztán találkozva a völgyzugolyi tündékkel, entekkel, törpökkel és emberekkel, megalapítottuk a gyűrű szövetségét. Minden napunk, programunk e történet körül forgott. Számtalan élmény ért bennünket. Ilyen volt például a tábor indulója Ed Sheeran Galway Girl című számának alapjára írva, vagy épp Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek fiatalok számára is rendkívül értékes prédikációja. Aztán a kisebbeknek túra Apostag környékén, a nagyobbaknak portya és zivataros éjszaka a Duna partján, de volt még kereskedőjáték, néptánc, métabajnokság, kézműveskedés, tábortűz, számháború, építkezés, latrina, menetelés, népdal, szúnyog, csalán, régi és új barátságok, és ezer meg ezer másik élmény, amihez nemhogy ez az újságcikk, talán könyv se lenne elég.

Berényi szempontból még fontos megjegyezni, hogy a közös munkához nagyban hozzájárultunk. Felszereléseink nagy része a központi programokat is szolgálta, illetve a 450 ember védelmét is a jászberényi szervezésű biztonsági altábor, a Balta irányította, és a kommunikációs csapatot is jászberényi vezető dirigálta, ők adtak ki minden nap tábori újságot.

Hazatérve elgondolkodtam. Mit látnak belőlünk mások? Furcsa fiatalokat egyenruhában, akik fel-feltűnnek bizonyos alkalmakkor. Ennél jóval többről van szó, amit ez a tábor is alátámaszt. Amellett, hogy vidám természetünkkel színesítjük egymás életét, szeretetben szolgálunk egymásnak. Hisz az erdő, a természet nem puhít úgy el, mint a városi lét. Alázatosságra, kölcsönös tiszteletre, odaadásra sarkall. Természetesen a modern technika vívmányai hozzánk is elérnek, de van, ami nem változik. Továbbra is emberebb emberré, magyarabb magyarrá kívánjuk nevelni fiataljainkat, akik az Isten, a haza és embertársaik szolgálatára szentelik életüket.

A mögöttünk lévő tábor sikeréért és jövőbeli célkitűzéseinkért köszönjük támogatásaikat és imáikat az önkormányzatnak, plébániánknak, cégeknek, vállalkozásoknak, és minden nagylelkű támogatónak, és kívánunk mindenkinek jó munkát!

Muhari Máté őrsvezető

Vélemény, hozzászólás?