A hagyomány mi vagyunk

Idén Jászladány adott otthont az itthon élő és elszármazott jászok XXIII. világtalálkozójának június 23. és 25. között, a találkozók történetében második alkalommal.

Péntek délután zenés kavalkáddal invitálták az ünneplőket Jászladány szívébe, az új szabadidőparkba a zagyvarékasi mazsorett csoport és a jászapáti fúvósok közreműködésével. A megjelenteket Bertalanné Drávucz Katalin polgármester köszöntötte és örömét fejezte ki, hogy ismét együtt töltekezhetünk a jász összetartozás semmihez sem hasonlítható érzésével.

Dr. Lengyel Györgyi, az EMMI közigazgatási államtitkára emlékezetbe idézte a jászok kitartását, összetartását a történelem sötét időszakaiban is. „A hagyomány nem múzeumi tárgy…, a hagyománynak szabad levegőre van szüksége.” Mindig az adott korban kell újraértékelni a ránk hagyott örökséget, „a hagyomány mi magunk vagyunk”! – zárta le beszédét az államtitkár asszony.

A kun felmenőkkel büszkélkedő Kovács Sándor, a JNSZ Megyei Közgyűlés elnöke a jász és kun testvériséget emelte ki beszédében, akiket összeköt a közös sors és küzdelem. Hangsúlyozta, hogy a jász nép hűen őrizte és őrzi hitét, megmaradt sziklának, határkőnek a pusztaságban. Míg a kunok, ha ellenséget látnak, fejjel mennek a falnak, addig a jászok először gondolkodnak és utána állnak ki az őket jellemző jász virtussal. Egy olyan nép, amely így tartja hitét, hagyományait és féltve őrzik őseik kincseit, megállja a helyét továbbra is bármilyen körülmények között.

A település régi álma vált valóra a nemzeti összetartozást jelképező szabadidőpark kialakításával, ahol testvértelepüléseik ajándékait is hűen őrzik majd.

Csíkrákosról míves székely kaput kaptak, míg a trianoni emlékműnél felállított kopjafák Oromhegyes ajándékai. A testvértelepülések vezetői – Csíkrákos polgármestere, Császár Attila, valamint a vajdasági Oromhegyes elnöke, Balla Lajos –, örömüket fejezték ki, hogy emlékműveik Jászladány új parkját ékesítik majd, és emlékeztetik az előtte elhaladókat az összetartozásra, hogy egyek vagyunk a határok ellenére.

A nyitóünnepség Gubicz István hagyományőrző emléktáblájának avatásával és koszorúzásával folytatódott, majd a Móra Ferenc Általános Iskolában megnyitották az öt helyszínen látható huszonnyolc kiállítást.

Délután a nagyszínpadon a helyi- és a testvértelepülések fellépőinek műsorával, az Érzés együttes koncertjével folytatódott a program. A fesztivál első napját zászlóforgatók látványos műsora és az Ismerős Arcok koncertje zárta.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?