Garantált a zökkenőmentes munka

Az anyák megmentője, Semmelweis Ignác születésének napján az egészségügyben dolgozók munkáját köszönjük meg. A névadó születésének 199. évfordulója alkalmából a Jászság és Jászberény közössége nevében Pócs János országgyűlési képviselő, valamint Szatmári Antalné alpolgármester fejezte ki a hálát jelenlétével a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház ebédlőjében csütörtökön délután tartott ünnepségen.

A kollégákat dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy az állam és a város jelentős támogatását élvezi a kórház, amely nélkül nem valósulhatott volna meg például az aneszteziológia vagy a röntgen osztály fejlesztése. Kiemelten köszöntötte azokat a munkatársakat, akik az ünnep pillanataiban is a betegágyak mellett teljesítenek szolgálatot, biztosítva a folyamatos ellátást. A főigazgató végezetül Semmelweis zsenialitását méltatta, aki korát meghaladva felismerte a kézfertőtlenítés jelentőségét, amivel anyák ezreit mentette meg.
Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője elismerését és háláját fejezte ki az egészségügyben tevékenykedő valamennyi dolgozónak. Egy általa elmesélt történet tanúsága szerint az egészségügy dolgozóit a Jóisten azért küldte, hogy megmentsék az embereket. A berényi kórház dolgozói nem csupán gyógyszerekkel és szaktudással gyógyítanak, de a jó szó is mindennapi tevékenységük része. Az orvoslás mellett a képviselő elismerte azt a szorgalmas háttérmunkát is, amely lehető teszi, hogy pályázatokon keresztül milliós összegek kerüljenek az intézményhez. Hozzátette, maximális bizalommal viseltetik a Jászság kórháza iránt, így, ha szükséges családja egészségügyi problémáira is mindig itt találnak megoldást.

Dr. Zsólyomi Krisztina, az SBO osztályvezető főorvosa Semmelweis Ignác küzdelmekkel tűzdelt életútjának történetét tárta a népes hallgatóság elé ünnepi beszédének nyitányaként. A méltatlan körülmények között elhunyt orvos nagyságát, csak a halálát követő évtizedekben ismerte fel az utókor. A gyermekágyi lázat okozó baktérium felfedezéséből származó előírások a modern orvoslás higiéniai alapjait is képezik. A főorvos asszony ismertette a tavaly március óta működő sürgősségi osztály munkáját. Elmondta, hogy mind a tárgyi, mind a humán feltételek rendelkezésre állnak az osztály zavartalan működéséhez, ezzel magasan túlszárnyalják a környező kórházak teljesítményét. Garantált a zökkenőmentes munka a jövőben is, mely kapcsán megköszönte a kollégák, különösen dr. Hanuszek Réka doktornő mindenkori szakmai és baráti támogatását.

Az ünnepi műsort a Barátok Temploma Ifjúsági Zenekara előadásában élvezhettük, akik a muzsika mellett szavalatokkal és táncbemutatóval is köszöntötték az egészségügy dolgozóit. Előadásuk zárásaként Isten áldását kérték az orvosok és ápolók munkájára.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház vezetősége hat dolgozóját részesítette az alkalom apropóján kitüntetésben. Baltáné Hevét Mária takarító munkájában megmutatkozó pontossága, precizitása, sokoldalúsága, és pozitív emberi tulajdonságai alapján; Dr. Körmendi Klára sebész, kardiológus főorvos, mint a kórház egyik legrégebben itt tevékenykedő magas szaktudású dolgozója kitartásáért, szorgalmáért; Kalmár Krisztián orvos diagnosztikai laboratóriumi analitikus magas szakmai tudásáért, megbízhatóságáért, rendkívüli munkabírása elismeréseként; Montvai Tiborné a nőgyógyászati szakrendelés asszisztense példaértékű együttműködési készségéért, szorgalmáért, szakmai tudásáért; Péter Sándor, a műszaki osztály dolgozójaként precizitásáért, szorgalmáért, a másokért mindig tenni akarásáért; Vajdáné Mézes Krisztina ápoló magas szintű szakmai felkészültsége, szorgalma, empatikus készségei elismeréseként részesült Semmelweis-díjban.

A díjakat dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató és dr. Czigány Anikó ápolási igazgató adták át. Jászberény Város Önkormányzatának támogatásával a kitüntetettek pénzjutalomban részesültek. Ebben az évben két szakorvos, Dr. Nagy Piroska és dr. Zsólyomi Krisztina, részesült szakmai munkájának elismeréseként előléptetésben.
Az ünnepség a hagyományokhoz híven a kollégák részéről személyes gratulációk átadásával, valamint állófogadással zárult.

Országos kitekintés
A 2007 és 2013 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban a kormány több mint 500 milliárd forintot fordított az ország egészségügyi intézményeinek infrastrukturális fejlesztésére, döntően a vidéki intézmények körülményei javultak ebből a pénzből. Idén csaknem 200 milliárd, jövőre több mint 220 milliárd forint pluszforrás jut az ágazatnak.
A következő egy évben három fő terület kap prioritást az egészségügyben: a legtöbb forrást, mintegy 30 milliárd forintot az alapellátás fejlesztésére, a népegészségügyre és a betegbiztonság javítására fordítják. Még idén mintegy 8 milliárd forintos keretösszegben pályázhatnak az intézmények alapvető, de nagyon fontos eszközök, a többi között kézfertőtlenítők beszerzésére.

Szerzők:
Halász Lajos
Kárpáti Márta

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?