A festő szobra hazatalált

A Múzeumok Éjszakája az utóbbi években izgalmas programokat kínál Jászberényben. A Szikra Galéria, a Hamza Múzeum és a Jász Múzeum láncszemként kapcsolódva, reggeltől késő estig kínál a zenétől a képzőművészeteken át a kulináriáig szinte mindent. Így történt ez június 17-én is.

Most az Emlékképek a 19. század végéről és a 20. századból mottójú magas kultúrát felvonultató programnak csak a legelejéről tudósítunk, a többiről következő számunkban olvashatnak.

Időrendben haladva, a három igazgató – Szikra István, Hortiné dr. Bathó Edit, Farkas Edit – tíz órakor köszöntötte a Szikra Galéria kertjében megjelent vendégeket. Röviden invitáltak az egész napi eseménysorozatra, majd Nagy Dávid karmester a Palotásy János Zeneiskola fúvós zenekarával adott hangulatos térzenét. A galéria állandó kiállításának megtekintése tárlatvezetéssel szerencsére most sem maradt el. Kellemes ismétlés, hogy Benke László Zagyva-parti házak című festményét fia, ifj. Benke László festőművész – ezen alkalomból másodszor mutatta be. (Az első alkalom A hónap műtárgya sorozatban volt.)

A releváció, amiért most kiemelt helyen előrevetve írunk, a fenti képet látva már aligha titok az olvasó előtt. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a köznek is elérhető magánterületen szobrot avathasson a város. Szikra István és Szabó Tamás polgármester azért leplezhette le Andrássy Kurta János Rudnay Gyuláról készült egész alakos szobrát, mert a galériatulajdonos felkutatta.

Megható pillanat a város művészeti életére nagy hatással bíró festő szobrát ezentúl nálunk tudni. Ennek jelentőségét Velkeiné Pócz Ilona remek előadással bizonyította. Itt voltak Rudnay déd- és ükunokái, akik ugyanúgy párás szemmel élték át ezeket a pillanatokat, mint a város kultúraszerető elitje. És azok, akik elzarándokolnak ide, tisztelegni a mester előtt.

Vélemény, hozzászólás?