A jövő új kihívásokat rejteget

Múlt hét szombaton az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus 208 végzős hallgatója vehette át diplomáját a Szatmári Rendezvényházban.

Az elnökség díszes bevonulását követően, az oklevélátadó ünnepség Himnuszunk eléneklésével vette kezdetét. Az intézmény nevében Dr. Varró Bernadett főigazgató köszöntötte a hallgatókat. „Diplomájukat Eszterházy Károly püspök 250 évvel ezelőtt megálmodott egyetemén vehetik át, mely az ország legnagyobb pedagógusokat képző vidéki egyeteme. A változó időszak ellenére az intézményünk oktatói számára fontos volt, hogy a százéves jászberényi pedagógusképzés tradíciójában gyökerező színvonalas oktatást biztosítsuk az önök számára.” Beszédében kiemelte, hogy az egyik legszebb és legnehezebb pálya a pedagógusoké, melyre megfelelő felkészítéssel indulhatnak el. Végül sok boldog pillanatot és szakmai sikereket kívánt a végzős hallgatóknak, akik az intézmény kerek jubileuma évében vehették át oklevelüket.

A beszédet követően a gálakórus minősítéssel büszkélkedő Cantate Nobis Énekegyüttes előadása tette még meghittebbé a ceremóniát. Thormanné Husznay Mária vezényletével felcsendült az Ősi ír áldás és Koltay Gergely Kell még egy szó című szerzeménye.

Minden évben elismerésben részesülnek az intézmény legkiválóbb pedagógusai, munkatársai és diákjai, akik közösségi munkájukkal, szorgalmukkal maradandót alkotnak az iskola életében. Elsőként Kocsi Evelin óvodapedagógus hallgató példaértékű tanulmányi eredményét, lelkes közösségi munkáját Fábián Hallgatói Díjjal ismerték el.

A nappali tagozatosok 98 százaléka Aranykréta díjra jelölte Szalay Krisztina tanárnőt, aki mindig motiváltan és felkészülten érkezik az órákra. Szintén Aranykréta-díjjal ismerték el – a levelező tagozatos hallgatók 75 százalékának szavazta alapján – dr. Sebők Balázs főiskolai docens felkészült és korrekt munkáját.

Tanay-díjban részesült Nagyné dr. Paksi Margit főiskolai docens, aki kiapadhatatlan tudásvágyával kiválóan végezte oktatási tevékenységét. A hallgatókért végzett segítőkész munkáért EHÖK Nívódí – a hallgatókért kitüntetést adtak át Nagy Erika tanszéki adminisztrátornak.

A méltatást George Gershwin Porgy és Bess 1935-ben bemutatott operájának Summertime című dala koronázta, melyet Dávid Kornélia Lili első éves hallgató oboán játszott, Réz Lóránt egyetemi oktató zongorakíséretével.

– Együtt léptünk be, akkor még kicsit félve az iskola falai közé, és együtt tettük le az esküt is, hogy jó hallgatói leszünk az intézménynek – emlékezett vissza a kezdetekre ünnepi beszédében Kriegel Zsófia, a diákönkormányzat elnöke. Kiemelte, hogy a bizonytalan első évesekből magabiztos végzősök lettek, akik a következő pedagógus nemzedék meghatározó egyéniségei lehetnek.

A végzősök nevében Kocsi Evelin búcsúzott, köszönetet mondva a gyakorlat-centrikus és magas fokú oktatásért. Hangsúlyozta, hogy a pedagógus szak elvégzésével nemcsak nevelők lettek, hanem a későbbiekben számos mesterséget, szerepet töltenek be munkájuk során. Az iskola kapuján kilépve a jövő új kihívásokat rejteget számukra, melyhez Szabó Pál szavaival kívánt sok sikert a búcsúzó hallgatóknak. „Eddig csak álmodtunk, terveztünk még, most valóra válhat minden, ami szép. Az élet, a munka tárt karokkal vár, s hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll.”

Az ünnepélyes eskütételt követően dr. Liptai Kálmán rektor és dr. Varró Bernadett főigazgató átadta a kitartó munkával megszerzett okleveleket. A 2016/17-es tanév második félévében összesen 208 hallgató kapott diplomát. Közülük andragógia szakon heten, informatikus könyvtáros szakon hatan, óvodapedagógus szakon negyvenegyen, tanítóképző szakon huszonnégyen, művészet területi részképzésben pedig százharmincan diplomáztak.

Ezt követően a friss diplomások megkönnyebbülve hajították fel a magasba talárkalapjukat a révbe érés jelképeként.

Fotók: Kakuk Dániel
További képek

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?