Ízek, illatok, kóstolók

A ZagyvaParty Fesztivál negyedik napja ismét a kulináris élvezeteknek adott helyet a Margit-szigeten. Az Ínyenc Napon gasztronómiai különlegességekkel, látványfőzéssel és népi étel főzőversennyel várták a látogatókat.

Szomorú vasárnapra virradtunk június 18-án, a ZagyvaParty Fesztivál utolsó reggelén. A négynapos programdömping négy éve a nyárindító rendezvények sorát alkotja, de ezúttal az önfeledt jókedv helyett a hajnali baleset keserűsége nehezedett a Margit-szigetre.

A délelőtti órákban bezárta ajtaját a sokak által kedvelt Arizona Steak House étterem, majd a vendéglő előtt virágszálak sokasága, mécsesek fénye ragyogott az egykori munkatársak, az elhunytak elmékére.

A tragikus baleset ellenére Ágota Róbert, a Steak House mesterszakácsa, ígéretéhez hűen 10 órai kezdettel látványfőzéssel várta az érdeklődőket. A katlan színpadhoz bábszínház helyett a steak illata csalogatta a szigeten lófrálókat, ahol már javában sült az egy hete pácban érlelődő bélszín. A gyakorlati tanácsok mellett ízelítőt is kaphattunk az elkészült sombrero steakből, melyet a mesterszakács gusztusosan tálalt tócsni körettel.

A kiválóan átsült bélszínt Molnár Róbert sörével öblíthettük le. Napjainkban virágkorát élik a kézműves sörök, melyből évente akár 1000 litert, azaz 2000 üveget mi is elkészíthetünk otthon. A folyékony kenyérről megtudtuk, hogy létezik lager- és ALE, azaz felső erjesztésű sör, bár az utóbbi kevésbé ismert hazánkban, hiszen leginkább az angolok fogyasztják. Míg a sörkészítés rejtelmeiről Molnár Róbert, a Sörárium sörnagykövete tájékoztatott, addig vele egyidejűleg a közel-kelet ízvilágába utazhattunk néhány méterrel arrébb.

Az iráni mesterszakács, Emil és csapata kebabbal, valamint chiamaggal meghintett szirupos itallal kóstoltatta a hozzá betérőket. Desszertként „sárga főtt rizses” specialitással kínált, melyet a szokatlan fűszerezés, a sáfrány és a rózsavíz tett különlegessé. Ida és Gábor jóízűen falatozta az iráni konyha remekeit, miközben elmondták, hogy szívesen kipróbálnak új ízeket, kedvelik az olasz és a mexikói ételeket, de a mesterszakács által készített bárányhús is nagyon finom. A fiatal pár véleményét többen alátámasztották, de arra, hogy mi a finom étel titka, a Syriana étterem munkatársa, Haisam Nashed válaszolt: „a legdrágább fűszer is hiába, ha az ételt nem szeretettel készítik el, a titok mindig a szeretet”.

Emil, a mesterszakács lapunknak elmondta, hogy számos országot bejárt, mégis Budapest az egyik legkedveltebb városa. Szívesen maradna Magyarországon, jól érzi itt magát, szerinte Jászberényben gyönyörűek a házak, a jászok pedig nagyon közvetlenek és érdeklődőek más kultúra iránt.

A déli harangszóra az Ínyenc Nap versenyzői is asztalt terítettek, a 15 csapat főztjét háromtagú zsűri bírálta: Barócsi Csaba zsűri elnök, az Aranysas Étterem mesterszakácsa, Cseh Zoltán szintén a fentebb említett vendéglő mesterszakácsa és Csikós Miklós jászkapitány.

Idén kevesebben ragadtak fakanalat, 25-féle étel került az asztalokra. Többen nem bízták a véletlenre és a jól bevált gulyás elkészítésével próbálták lenyűgözni a zsűrit. A Lehel Vezér Gimnázium Férfikara egyedi ételt választott, hiszen náluk a vörösboros kakaspörkölt juhtúrós-kapros vajas galuskára esett a választás. – Tavaly indultunk először, akkor harmadikok lettünk a pandúrgulyás kategóriában, idén hasonló sikerben bízunk – részletezte Madarász Lajos, miközben az utolsó kavarásokat végezte az ínycsiklandozó ételen.

A zsűri kóstoltatása után délután a katlan színpadnál jókora tömeg gyűlt össze kíváncsian várva az eredményhirdetést. Barócsi Csaba mesterszakács összegezte a versenyt, elmondta, hogy néha a kevesebb több, mivel nem egy fogásnál találkoztak túlfűszerezett, elsózott ételekkel. Hozzátette, hogy érdemes az eredeti receptnél maradni, az újítás sokszor nem hozza meg a remélt sikert.

A kritika után eljött az igazság pillanata, a sütemény kategóriában a MolnáRock csapata remekelt, az Eszem-iszom csapat édessége a második helyet nyerte el, végül Deméné Ilonka Gabriella tanárnő harmadikként vehette át a díjat. Különdíjat vitt haza a Rotty Team ízletes pandúrgulyásukkal és a MolnáRock csapata, akik báránypaprikással jeleskedtek.

Összevont kategóriában harmadikok lettek a “Túláti” Cserkészek, a Végbél Töltés csapata a második legjobb ételt készítette el, a fődíjat, azaz egy hűtőszekrényt pedig az ANTEAM duó vehette át, akik káposztás kelt gombóccal győzték meg a zsűrit. A győzelem kihirdetése után a nyertes csapat tagjai könnyek között emlékeztek a hajnalban elhunyt felszolgálókra, a győzelmet az ő tiszteletükre ajánlották.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?