Egyetemi delegáció Iránból

Iráni testvérvárosunkkal, Yazddal már húsz éve kapcsolatban áll Jászberény. Az elmúlt héten újabb szállal kötöttük szorosabbra a barátságot. Csütörtökön az Eszterházy Károly Egyetem berényi campusára látogatott a yazdi delegáció, hogy az oktatás terén erősítse testvérvárosi kötelékeinket.

A polgármesteri hivatalban Szabó Tamás polgármester fogadta a testvérvárosi delegációt, amelynek tagjai Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester vezetésével városnéző sétát követően érkeztek a berényi campusra. A százéves intézményben dr. Varró Bernadett főigazgató asszony üdvözölte a Yazdi Egyetem rektorát, professzorait és kísérőiket. Köszöntőjében kifejtette, nagy megtiszteltetés az intézmény számára, hogy yazdi testvérvárosunk küldöttsége az egyetemmel együttműködve szándékozik megerősíteni a kapcsolatot.

A következőkben felidézte az 1917-ben alapított intézmény történetét. A négy campusból álló Eszterházy Egyetemet dr. habil Bujdosó Zoltán rektorhelyettes mutatta be a delegációnak. Angol nyelvű tájékoztatójában elmondta, hogy az intézmény kapui nyitva állnak az új kapcsolatok előtt, szívesen építkeznek nemzetközi szinten is. Beszámolóját az iskolákat bemutató rövidfilmmel tette szemléletesebbé.Kriegel Zsófia, a diákönkormányzat vezetője a berényi iskola életét mutatta be vetített fotók kíséretében.

A küldöttség is elhozta a maga bemutatkozó kisfilmjét, melyből a rendkívüli ütemben fejlődő 650 ezres város iparáról és oktatásáról szerezhettünk ismereteket. Magyarország és az Iráni Iszlám Köztársaság között gazdasági kapcsolatrendszer kiépítése van alakulóban, melyhez szorosan kapcsolódik az oktatás-kutatás terén is az együttműködés szorgalmazása. Ennek egyik elemeként képzelik el a két egyetem közötti partnerségi viszonyt. A Yazdi Egyetemet (YU) mindössze harminc éve alapították, de mára a hallgatói létszám jóval meghaladja a tízezret. Elsősorban mérnököket képeznek, de társadalomtudományok, politika és jog, pszichológia, vallástudomány, üzleti tudományok, nyelvek és irodalom, természettudományok, művészettudományok széles spektrumában tanulhatnak a diákok. Az egyetem az ország nyolcadik legjobb képzését nyújtja az orvostudomány terén. Az intézmény kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik: Európa, Ázsia számos államában jelen vannak képzéseikkel, és hasonlóképpen ezekből az országokból fogadnak diákokat is. A bemutató végén a két egyetem képviselői próbálták megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol támogathatják egymást. A vendégek perzsa nyelvi kurzusban, biológiában, genetikakutatási együttműködésben képzelik el a jövőt.

A program további részében ismét filmet néztünk, ezúttal a berényi campus mutatkozott be egy rövid összeállításban. Végezetül Hajnal-Nagy Gábor a város nevében mondott köszönetet a látogatásért, mely lehetőséget ad arra, hogy városunk az oktatás terén is bővítse nemzetközi kapcsolatait. Lenyűgöző az a fejlődés, amit Perzsiában láthatunk, mind gazdasági, mind szociális téren.

Az ország lakossága az elmúlt negyven év alatt megduplázódott. A fiatal állam példája tanulságul szolgál számunkra is az erőforrások hasznos gazdálkodása terén. Az alpolgármester az önkormányzat nevében reményét fejezte ki, hogy a most felvett kapcsolati szál élő marad. Biztosította a jelenlévőket, a város mindenképp támogatja a kezdeményezést.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?