Közlekedésbiztonság

A közlekedés biztonságának fenntartása és növelése alapvető célja a város önkormányzatának. Ennek elősegítése érdekében június 12-én hétfőn szakmai fórumot tartottak az önkormányzat vezetői, valamint az érintett szervezetek a Városháza dísztermében.

A Művészetek Palotájában május 11-én tizenöt települési önkormányzat közül Jászberény közlekedési kultúráját is elismerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növeléséért” minisztériumi pályázat díját azon önkormányzatok érdemlik ki, akik a jogszabályokon túl is tesznek a biztonságos közlekedésért.

A toleráns közlekedési kultúra erősítésére és a várost érintő problémák feltérképezésére szakmai fórumot tartottak. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester ismertette az önkormányzat terveit a közlekedési helyzet javítására. Elmondta, ha az elkerülő út megépül, jelentősen lecsökken a járműforgalom a városban.

A megnyitót követően Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, a GRSP Egyesület vezetője, a tanácskozás szervezője, statisztikai adatokkal szemléltette városunk közlekedésbiztonsági helyzetét, olykor párhuzamot állítva az országos tendenciával. A legtöbb baleset a főútvonalakhoz kötődik. A balesetek és a személyi sérülések száma 2002-2006 között emelkedett, majd stagnált, 2016-ig kedvezően alakultak a közlekedési statisztikák. Azonban az elmúlt hónapokban több halálos áldozattal járó baleset is történt, többnyire útkereszteződésekben és nappal. Jászberényben – a kialakított kerékpárutak ellenére – a kerékpáros balesetek száma kiugróan magas.

Nagy András HEB elnök hozzászólásában elmondta, hogy kiemelten kell kezelni a kerékpárosok helyzetét. Akár már az iskolákban ellenőrizhetnék a biciklik felszereltségét és hiányosság esetén érdemes lenne jelezni a szülőknek.

Barta László rendőr alezredes a jászberényi rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági osztályának vezetője elmondta, hogy a biztonságos közlekedést előmozdítaná a KRESZ tudatos betartása. A kerékpáros balesetek esetében sokszor, vagy nem tudják a szabályokat, vagy tudatosan figyelmen kívül hagyják. Még mindig magas az alkohol befolyásoltsága alatt álló kerékpárosok aránya.

A fórumon felmerült a parkolás kérdése is, a hozzászólók véleményéből kiderült, hogy nagy problémát jelent a tudatos szabálytalanság, a néhány perces ki-beszállási idő az iskolák előtt.

Horgosi Zsolt a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nap mint nap találkozik tudatos szabályszegéssel, legyen szó autós vagy kerékpáros közlekedésről. A tudatformálás mellett javasolta a szankciók alkalmazását is, amivel csökkenthetnék a szabálytalanul közlekedők számát.

A rendőrség évek óta nagy hangsúlyt fektet a szabályos, toleráns közlekedéskultúra kialakítására Kovács Béla rendőrfőhadnagy tájékoztatása szerint. A „Villogj velünk” akció az éjjeli láthatóságra hívja fel a figyelmet, az Ovi-Zsaru program az óvodásokat ismerteti meg a KRESZ szabályaival. Rendszerint tartanak bűn- és balesetmegelőzési oktatást, és országos közlekedési versenyre is felkészítik fiataljainkat.

Végül Pausz Ferenc közlekedéspolitikai koncepció kidolgozására tett javaslatot, amiről a jelenlévők egyelőre nem hoztak döntést.

Ezzel egyidejűleg a Jászsági Apponyi Albert Általános Iskolában a diákok már tettrekészen sajátították el a helyes közlekedés alapjait. A KRESZ-suli rutinpályáján a tanulók egész délelőtt rollerrel és biciklin gyakoroltak, miközben megismerkedtek a közlekedési táblákkal. Pihenésképpen virtuális kerékpáros szimulátor várta őket az iskola aulájában, ahol még az utolsó percekben is óriási sor állt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?