Zöld óvoda

Jászberény Város Óvodai Intézménye és a Trió Rádió 97,7 összefogásával került sor múlt hét kedden a Központi óvodában arra a szakmai napra, melyre a környezetvédelmi világnap nyújtott alkalmat. A rendezvény közreműködő partnerei a Földművelésügyi Minisztérium és a Szelektalok.hu internetes portál mellett a Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. voltak.

Érdekes módon az óvodás korú fiúk jelentős részének álma, hogy kukásautó vezetőként képzeli el karrierjét. A J.V.V. Zrt. jóvoltából a programon résztvevő gyerekeknek nem is kellett felnőtt korukig várni, hogy felülhessenek egy valódi hulladékszállító autóra, mert az óvoda udvarára begördülő jármű pont azt a célt szolgálta, hogy a kicsik megismerkedjenek vele. Az ovisok számára kétség kívül ez volt a legérdekesebb program a nap folyamán az interaktív kézműves foglalkozások mellett. Két általános iskolából is érkezetek tanulók a jeles napra, ők inkább a környezetvédelmi totó kitöltésével foglalatoskodtak. Nem véletlenül, hiszen értékes jutalomban részesültek azok a helyesen kitöltők, akiknek a szerencse is kedvezett a sorsoláskor. Volt, aki nem bízta a véletlenre s szüleivel, testvéreivel már hetek óta szorgosan barkácsolta a meghirdetett pályázatra a hulladékból összeállított kreatív tárgyakat, melyet öt tagú szigorú zsűri bírált, csakúgy mint a rajzverseny pályaműveit. Ez utóbbira több mint száz, az újrahasznosított alapanyagokból készült pályázatra pedig mintegy 250 remek munka érkezett, melyekből színes kiállítás nyílt az óvoda fogadócsarnokában.

Mielőtt a legfantáziadúsabb alkotásokért járó jutalmat átvették volna a díjazottak, Nagyné Beszteri Éva intézményvezető köszöntötte a délutáni díjátadó és azt követő szakmai konferencia vendégeit. Külön üdvözölte Szabó Tamás polgármestert, Nagy András HEB elnököt, Hajdú Lászlót a Regio-Com Társulás ügyvezetőjét, Takács Attilát a J.V.V. Nonprofit Zrt. munkatársát, valamint Magera Tibort, a rádió elnökét. Az igazgatónő elmondta, hogy minden évben kapcsolódnak valamilyen megmozdulással a környezetvédelmi világnaphoz. Eddig a Fürkész óvoda adott otthont a jeles napra, ám idén a Trió Rádióval karöltve rendhagyó, színes programot sikerült összeállítani. Örömét fejezte ki, hogy a hulladék újrahasznosítást célzó pályázatba, – ahol igazán kreatív tárgyak születtek –, a szülőket is sikerült bevonni. A kezdeményezés is elősegítette azt a nem titkolt szándékot, hogy az óvoda tevékenyen részt vegyen a környezettudatos nevelésben, a generációk egymásra hatásában, a tudatformálásban.

Szabó Tamás elsősorban polgármesterként köszöntötte a jelenlévőket. Ebbéli szerepében kiemelte, hogy a jövő generációjának környezetre érzékeny tudatformálásában az önkormányzat maximálisan jelen van támogatóként. A Regio –Com társulás elnökeként biztosította a városlakókat, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy a cég érdekkörébe tartozó 33 település polgárainak a hulladékgazdálkodása zökkenőmentes legyen, a lakók kényelmesen, ugyanakkor tudatosan részesüljenek a szolgáltatásban. A vállalkozás folyamatosan fejleszt és alkalmazkodik az igényekhez.

Szabó Tamás nagyszülőként is jelen volt az óvodában, s ebben a minőségében örömmel konstatálta, hogy óvodás unokája tudatába már beépült az újrahasznosítás fogalma, amit valószínűleg nagyban köszönhető a nevelő intézménynek is. A polgármester nem utolsó sorban városlakóként is megnyilvánult, aki a napi rutin során tapasztalja, hogy például több gyűjtőedényre lenne szükség vagy nem mindig makulátlan a rend a hulladékszigetek környékén. Visszacsatolva polgármesteri mivoltához hangsúlyozta, hogy folyamatos jelenlétre és állapotjavító intézkedésekre van szükség az önkormányzat részéről is a környezettudatos szemléletváltás megvalósításához.

A beszédeket követően a tűkön ülő nyertesek végre átvehették a szép rajzokért, és a kreatív alkotásokért járó jól megérdemelt jutalmukat, melyeket Beszeri Éva intézményvezető mellett Szabó Tamás, Hajdú László, Magera Tibor és Takács Attila adtak át. A rádió vezetője a zsűri munkáját is ajándékkal köszönte meg, illetve köszönetet mondott a program valamennyi résztvevőjének, szervezőjének.

A délután előadásokkal folytatódott, ahol elsőként Gulyás Sándorné gyógypedagógus Ökoságunk címmel a speciális tagintézmény munkájáról beszélt. Őt követte Zöld szemmel – ÖKO iskolai feladataink címmel Mészárosné Suba Judit intézményvezető helyettes előadása. Végezetül Benkéné Zsótér Erika tagóvoda vezető az óvodai környezettudatos nevelésről tartott ismeretterjesztő beszámolót.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?