Ifjúszívű nyugdíjasok sikerei

Május 3-án Kunszentmártonban rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősotthonok Szép­korú, de Ifjúszívű Lakóinak XIX. Kulturális és Sportversenyét, amelyen Jászapátit a Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona képviselte.

A programnak több mint háromszáz fő részvételével a kunszentmártoni Dani Margit Sportcsarnok adott otthont. A rendezvényen Veres Margit Terézia a Kunszentmártoni Szociális Ellátási Központ igazgatója és Wenner-Várkonyi Attila Kunszentmárton polgármestere köszöntötte a kulturális seregszemlén résztvevő intézmények vezetőit, a zsűri tagjait, a szépkorú versenyzőket, valamint az őket felkészítő és kísérő kollégákat. Az ünnepélyes megnyitó és a vándorbot átadása után az időskorú ellátottak alig várták már, hogy produkcióikkal vidámságot, örömet, szeretetet adjanak a közönségnek.

A megyéből húsz intézmény több mint százötven ifjúszívű szépkorúja lépett színpadra. A „Fehér Akác” Idősek Otthonában működő színjátszó klub tagjai a kulturális versenyen színpadi játék, egyéni ének és sport kategóriában vettek részt. A színjátszók: Urbán Lászlóné, Nagypál Bertalanné, Szabari Erzsébet, Kozma Imre, Zsótér Béla és Katus János A rém rendes család című komédiát adták elő. A humoros történetet a közönség nevetéssel és nagy tapssal jutalmazta.

A szereplők egy kis faluban, a Hollótollfalván élő Rém család történetét mutatták be: Rém Imre és felesége Rém Rózsi három gyermeküket Jánoskát, Erzsikét és Béluskát tisztességesen nevelik és a legjobb helyen szeretnék őket taníttatni. A szülők legfőbb vágya az, hogy gyermekeik a társadalmi normáknak megfelelően becsületesen megállják a helyüket az életben, és ne hozzanak szégyent a rém rendes családra. A történetből kiderült azonban, hogy nem mindig úgy alakul a gyerekek életútja, ahogy azt a szülők elképzelik, és akad az úton néhány „kanyar” is. A jelenetet zene színesítette, a szereplők jelmeze pedig a közönség soraiban tovább fokozta a vidám hangulatot. A „Fehér Akác” Idősek Otthonának amatőr színészei A Rém rendes család című jelenettel színpadi játék kategóriában első helyezést értek el.

Kozma Imre egyéni ének kategóriában is színpadra lépett, a Szagos a rozmaring és a Már ezután úgy élem világom című magyar nótákkal Imre bácsit ítélte legjobbnak a zsűri és első helyezett lett. A rendezvényen kiállították az intézmény lakói által készített kézműves alkotásokat. A hímzett terítőkkel, újrahasznosított parafadugó képekkel és ajtódíszekkel a jászapátiak a harmadik helyet szerezték meg. A szépkorúak és kísérőik közösségi élménnyel, szép eredménnyel gazdagodtak az idei kulturális seregszemlén.

Szerző:
Illés Anita

Vélemény, hozzászólás?