A hiba a gyakorlat része

Harmadik előadásával folytatódott a „Leheles szerdák” programsorozat a 250 éves Lehel Vezér Gimnáziumban. Május 24-én, délután az egykori diák, dr. Nagy János botanikus, a Szent István Egyetem docense, Leheles a nagyvilágban címmel tartott jó hangulatú, diaképes élménybeszámolót utazásairól.

Dr. Nagy János, 1984-88 között járt a gimnáziumba, ahol Túri István tanár úr volt az osztályfőnöke, és remek osztályközösségben teltek el azok az évek. Már ekkor szerette volna bejárni a világot, Cousteau kapitány kisfilmjei hatására tengerbiológusnak készült. Jelenleg, egyetemi oktató, és botanikusként, a tőzegmohalápok kutatásával végez tudományos munkát.

Az egyetemi évei alatt nyílt módja hosszabb utazások megtételére, melyekhez hozzátartozott a források előteremtése is. Például Japánban gyapjú pulóverek és sapkák utcai árusításával keresett pénzt. A sok-sok utazás közül egy kanadai kajaktúra kalandjait, a nepáli Annapurna trekking pillanatait és a tőzegmohalápok tanulmányozására Szibériában tett szakmai út élményeit osztotta meg a szépszámú hallgatósággal.

A kutató nemcsak utazásairól mesélt, hanem remek ötleteket, tanácsokat is adott arról, hogyan lehet talpraesetten, nyitott szemlélettel világot látni, belevágni az adódó lehetőségekbe. Ahogy elmondta: nem szabad félni semmitől, bátran kell útra kelni távoli tájak felé, ahová elvágyunk. Azt kérte a mostani diákoktól, leendő felsőfokú hallgatóktól, ha mégis elesnének, akkor tegyék maguk elé a kezüket. Nem kell félni, a hiba – ahogy keleten mondják – a gyakorlat része.

A tapasztalati úton szerzett ismeretek segítették igazán életvezető felismeréseihez és megismételhetetlen élményeihez az előadót, aki szemléletének köszönhetően járta be könnyedén szakmai karrierje lépcső fokait is.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?