Szépkorúakon segít az internet

A Segítő kezek infokommunikációs modellprogramot mutatta be a sajtó képviselőinek május 31-én a városháza dísztermében Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, az idősek érdekeit szolgáló program megálmodója, kidolgozója, mentora.

A megjelenteket elsőként Farkas Ferenc polgármester üdvözölte, aki köszönetet mondott, hogy a Magyarország kormánya adta lehetőségekkel élve Jászapátin hatvan idős, egyedülálló ember részt vehet a programban. Negyvenöt szépkorú jut így az egészségét felügyelő karperechez, és tizenöten kapnak számítógépet, amely a magányosságot hivatott csökkenteni az internet adta kommunikációs lehetőségek által. A program a Segítő Kezek Alapítványon keresztül hét jászapáti munkalehetőséget biztosít, öt diszpécser és két informatikus személyében.

A polgármester a miniszteri biztos asszony mellett külön köszönetét fejezte ki Pócs János országgyűlési képviselőnek, aki sokat tett annak érdekében, hogy Jászapáti részt vehessen a modellprogramban. Jelen volt az ünnepélyes aktuson Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, aki munkatársaival az eszközök beszerzését koordinálta. Farkas Ferenc köszönetet mondott tevékenységükért. A Sonaris Kft. a technikai eszközök gyártója. A cég ügyvezetője Balogh Zsolt, akit szintén üdvözölt a polgármester a sajtótájékoztatón.

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla vetített képek segítségével mutatta be a modellprogramot. Elmondta, hogy hazánk hatvanöt év feletti lakosainak 18,6 százalékos aránya megközelítette az uniós, 19 százalékos átlagot. A prognózis szerint 2030-ra a magyar lakosság közel egynegyede hatvanöt év feletti lesz. Az elöregedés a fejlett világ óriási problémája. Magyarország kormánya reprezentációs felmérést végzett, mely során kiderült, hogy a nyolcvanadik életévüket betöltött idősek leginkább az egészségromlással, az otthoni biztonság érzetének hiányával és a magánnyal küzdenek. A három jelentős problémára a kormány komplex megoldást dolgozott ki.

Az otthoni ápolást végzőknek a minisztérium támogatást nyújt a munkaerő piacra való visszajutásban, valamint a köznevelési program kötelező ötven órás önkéntes munkájában is találnak alkalmat az idősgondozás terén a fiatalok.

A felmérés során tesztelték az infokommunikáció eszközein keresztül támogatást nyújtó lehetőségeket. A teszt során kiderült, hogy a vészjelző karperec népszerű eszköz, mert használata egyszerű és valós segítséget nyújt. Ennek a már bevált eszköznek a továbbfejlesztése a napi 24 óra üzemidejű vészjelző óra, amely folyamatosan figyeli a használó egészségi állapotát, de összekapcsolható tűz, füst, szénmonoxid, betörés, vízkifolyás jelző érzékelőkkel, és alkalmas vészjelzés továbbítására is. A jelzések a diszpécserközponton keresztül az értesítendő személy mobiltelefonjára érkeznek. A tesztidőszak során több beteg életét mentette meg az eszköz. A miniszteri biztos asszony elmondta, ez év februárjában javasolta a kormánynak, hogy a tesztprogramot terjesszék ki a hátrányos helyzetű településekre is.

Ebben a vonatkozásban kapott lehetőséget Nagyhalász és Budapest V. kerülete mellett Jászapáti is.
Jeneiné dr. Rubovszky Csilla köszönetet mondott a város polgármesterének és országgyűlési képviselőjének, hogy igent mondtak a felkérésre, mert így bebizonyosodhat, hogy bármely településtípus lakóinak képes segítséget nyújtani a rendszer. Elsődleges cél az idősek életminőségének javítása, a gondozó családtag munkavállalásának elősegítése, közfoglalkoztatottak képzése, munkahelyek teremtése. Mindemellett cél az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése, és az idősek kárára történő bűncselekmények visszaszorítása.

Országosan 1050 közfoglalkoztatott dolgozik majd a rendszerben, 5000 számítógépet és 1500 funkcionális karperecet használnak a cél érdekében. A rendszer két részből áll. Egyik eleme a 24 órás jelzőrendszeri szolgálat, amibe a karperecek integrálódnak, a másik pedig ötezer számítógép internethasználattal, skype lehetőséggel, naponta 8-16 óráig a magányosság enyhítésére. Az ötezer államilag finanszírozott computer használói mellé szeretnének további ugyanannyi időskorút bevonni, akik rendelkeznek saját otthoni számítógéppel, és igénylik a diszpécseri szolgálatot.

Pócs János a város és a Jászság nevében megköszönte a lehetőséget. Megfogalmazása szerint a program úgy funkcionál, mint építkezésnél a ház alapja, erre lehet majd építkezni a későbbiekben. Minden családban van idős korú hozzátartozó, akik számára életmentő lehet a felajánlott eszköz. A program jelentősége akkor fog értelmet nyerni, amikor hívást kapunk ezen keresztül szerettünktől. A kormány költségvetésében kiemelt szerepet kapott az idősgondozás, ami azt jelzi legfontosabb a család egysége és biztonsága.

A sajtótájékoztató további részében az újságíróknak lehetőségük volt meggyőződni a rendszer működőképességéről. Egy időskorú jászapáti lakos a karperecet használva jelzést indított, melynek most fogadója a polgármester volt, aki telefonján keresztül megköszönte a teszthívást és további jó egészséget kívánt a szépkorú hölgynek. A következőkben a diszpécseri szolgálat irodáját tekinthettük meg, ahol szintén tapasztalhattuk, hogyan működik a skype hívás a magányos, idős emberek, és a beszélgetőpartner diszpécserek között. A computer képernyőjén megjelenő Marika néni elárulta, nagyon örül a programnak, már megtanulta használni, sőt a Facebookon ellesett receptből sütött sütizésre meg is invitálta kérdező kollégánkat.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?