Egyre kevesebb az álláskereső

Évről-évre több százan látogatnak el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal Jászberény Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által rendezett jászsági állásbörzére. Idén május 23-án huszonhat munkáltató 1631 álláslehetőséggel, képzésekkel, és szaktanácsadással várta az érdeklődőket.

A hagyományoknak megfelelően Tóth János osztályvezető köszöntötte Vári-Nagy Juditot a Jászapáti Járási Hivatal vezetőjét, és dr. Dobos Róbertet, a Jászberényi Járási Hivatal vezetőjét, valamint a munkáltatókat és az álláskeresőket. Dr. Dobos Róbert hivatalvezető nyitotta meg a rendezvényt, ezt követően tolmácsolta dr. Kállai Mária kormánymegbízott üdvözletét, aki egyéb elfoglaltság miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen.

– A Jászság kiemelkedő szerepet tölt be az ország gazdasági életében, melyre méltán büszkék lehetünk – utalt dr. Dobos Róbert a Jászság folyamatos fejlődésére, majd azzal zárta beszédét, hogy a térség versenyképességét meg is kell őrizni, ehhez pedig elengedhetetlen a csapatmunka, valamint a kereslet-kínálat találkozása.

A megnyitó után kezdetét vette az állásajánlatok felkutatása, melyen a legtöbb cég operátori, gépsor összeszerelői és targoncás állás betöltésére kínált lehetőséget. Ugyanakkor a szakmunkás képesítéssel rendelkezők többek között festő, lakatos, köszörűs és hegesztői pozícióra is vállalkozhattak. Az EURES tanácsadás a külföldi munka után érdeklődőknek nyújtott segítséget és széleskörű tájékoztatást.

Az állásbörze a tavalyihoz hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordított a képzési ajánlatok népszerűsítésére, a tanulni vágyók 75 szakmai képzés közül választhattak. A regisztrált álláskeresők száma 2750 fő jelenleg, míg a relatív mutató szerint a regisztrált álláskeresők és a munkaképes korú lakosság aránya 4,9 százalék. A délelőtti órákban 685-en jelentek meg álláskeresés céljából, ebből 133-an közmunka program dolgozói a Jászság 18 különböző településén. Az állásbörze alkalmával vélhetően sokan megtalálták a számukra megfelelő foglalkozást és munkahelyet.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?