Negyvenöt éve a tánchagyományok útján

A Jászság Népi Együttes június 3-án, szombaton 16 órakor gálaműsorral ünnepli fennállásának 45. évfordulóját a Bercsényi úti sportcsarnokban, ahol fellépnek az utánpótlás csoportok is, a szintén ünnepelt 15 éves Viganó AMI ifjú táncosai.

Az 1971-ben alapított Jászság Népi Együttes hűen őrzi, és világszerte népszerűsíti a magyar néptánc és népzene kincseit, köztük a szívünkhöz legközelebb álló jászsági hagyományokat. Az alkotóműhely szakmai munkája és az érték mentén elkötelezett közösség ereje az évtizedek alatt számtalan fesztiváldíjat, Prima Díjat, Prima Primissima Közönségdíjat, állami kitüntetést eredményezett.

Az alapításkor megfogalmazott eszmeiség, a régi, eredeti táncok, az autentikus folklórkultúra elemeit ötvözik a jelen kor színpadművészeti követelményeivel, mutatott rá műhelymunkájuk irányvonalára Szűcs Gábor művészeti vezető.

Ez a szemlélet járja majd át az ünnepi gálaműsor repertoárját is, ahol vetített bejátszásokkal megelevenednek az elmúlt 45 év fontosabb állomásai, sikerei. A történelmi áttekintés során minden évtizedből színpadra állítanak egy-egy koreográfiát azokkal a táncosokkal, akik eredetileg is táncolták. Különleges élmény lesz majd ismét látni az 1977-es Ki Mit Tud?-on bemutatott koreográfiát az akkori táncosoktól.

A közel háromszáz fellépő a lelátókkal bővített Bercsényi úti Sportcsarnokban lép majd fel, ahol párnázott székekkel várják a várhatóan nagy számú közönséget. A gálaműsorban a Jászság Népi Együttes egykori és jelenlegi táncosai, valamint a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai mellett közreműködnek a Jászberényi Hagyományőrző Együttes tagjai, a Dűvő zenekar, a Zagyva Banda, a Jártató zenekar és a Bahorka együttes is.

Szűcs Gábor örömét fejezte ki, hogy a gálaműsorban fellépnek a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola fiataljai is, így komplex képet adhatnak generációkon átívelve a 76 éves örökifjú táncától a 4 éves apróságok táncáig. „Azt gondolom, hogy ennek szép üzenete lesz, ahogy a hagyományban is apáról fiúra száll a tradíció.”

Már a kezdetektől fontos szempont volt az együttes utánpótlásának biztosítása, amely intézményi keretek között 15 éve működik a Viganó AMI szárnyai alatt. Szűcsné Urbán Mária intézményvezető visszatekintve az elmúlt évekre felidézte a kezdeteket, amikor még harmadmagával tanítottak több mint száz gyermeket, s ma már több pedagógus vesz részt közel négyszáz gyermek táncoktatásában, mintegy tíz telephelyen. Az iskola egyik legfőbb erénye, hogy kiváló szakemberekkel, oktatói gárdával rendelkezik. De természetesen a közösségépítő, személyiségfejlesztő hatása, az állóképesség erősítése sem elhanyagolható, ahol a mindennapok középpontjában elsősorban a jászsági népi kultúra, szokások megismertetése áll. Évente újabb csoportot tudnak indítani, s remélik, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik a gyermekek népi tánckultúrára való nevelésével.

A gyermekek kiemelkedő eredményeket érnek el a fesztiválokon és rendszeres fellépői a helyi rendezvényeknek. A jubileumi műsoruk egyben az évzáró gálaműsoruk is lesz, ahol bemutatják az idei tanévben elsajátított koreográfiáikat.

S hogyan vehetnek részt a minden bizonnyal egyedi és látványos gálaműsoron? A jegyértékesítés a Lehel Film-Színházban és a Jászberényi Városi Könyvtárban történik nyitvatartási időben, valamint online jegyvásárlásra is van lehetőség, mondta el lapunknak Dudás Dóra marketingvezető. Ez utóbbi esetben az együttes közösségi oldalán bővebb információkat olvashatnak. Szponzori támogatásokat is szívesen fogad az együttes reklámmegjelenés ellenében. A sikeres együttműködésünk érdekében, a nyomdai anyagokon való megjelenések miatt Dudás Dóra legkésőbb május 22-ig, hétfőig várja a cégek jelentkezését. Szólítsák meg vevőiket, partnereiket, munkatársaikat egy nem mindennapi rendezvényen keresztül, a 45 éves Jászság Népi Együttes jubileumi gálaműsorán!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?