Rebeka a válogatottban

A Jászberényi SE gör- és rövidpályás szakosztálya régóta nagyon jó műhelynek számít az országban. Ezt erősítette meg a II. Nagy Jeges Nap rendezvényein nemrégiben itt járt Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezetője igazgatója, és erről tanúskodik Sziliczei Rebeka karriertörténete is.

Sziliczei Rebeka is a JSE kötelékében, Belovai Józsefnél ismerkedett meg közelebbről a korcsolyával nyolc éves korában. Hokikorival kezdte, majd ezt követte a short-track. Rátermettségét és tehetségét egyre több országos korosztályos elsőség fémjelezte. Mindez a válogatott szakembereinek is felkeltette figyelmét, így lett a magyar utánpótlás válogatott keret tagja.

Ahhoz, hogy a junior válogatott minden edzésén ott tudjon lenni, felköltözött a fővárosba, és ott jár középiskolába is. Az edzések rendszeres látogatása és szorgalma kezdi meghozni gyümölcsét: ebben az idényben ahol a válogatott elindult a világkupán, Rebeka is minden alkalommal az utazó keret tagja volt. Megfordult az európai versenyek mellett Kanadadában, sőt az Ázsiában rendezett viadalokon is.

– Sanghaj volt számomra a legemlékezetesebb a világkupák közül, ahol 500 méteren elődöntőt tudtam futni, ami számomra óriási sikernek számít. A váltóban én vagyok az 5. tag, azaz a „tartalékember”, de Salt Lake City-ben, valamit Drezdában is jégre léphettem a váltó tagjaként – mondta el a JSE kitűnősége.

Rebeka a korcsolyázás mellett az angol nyelvet is tanulja, és egyre jobban beszéli. Erre szükség is van, mert edzőnőjük kínai, az egyik technikusuk pedig koreai származású, és mindkettőjükkel inkább angolul kommunikálnak csapattársaival. Szeretne továbbra is azzal a lehetőséggel élni, amit a magyar válogatott biztosított számára. Célja továbbra is a minél több versenyen való rajthoz állás és előre lépés a nemzetközi mezőnyben. Ez, mint mondta, hatalmas feladat számára, de mindent megtesz annak érdekében, hogy valóra váljon. Rövid időt töltött itthon szüleivel, ugyanis a következő idényre szóló edzések már április második felében elkezdődtek. Kezdetben Budapesten, majd Mátraházán terveztek edzőtábort. A nyári tréningek színhelye pedig – többek között –, Olaszországban és Kanadában lesz.

A bevezetőben említett jászberényi műhelyben Rebekán kívül is többen bontogatják szárnyaikat. Egyelőre hatan kaptak lehetőséget arra, hogy rendszeresen látogassák az utánpótlás válogatott edzéseit. A legtehetségesebbekről bizonyára sokat hallunk még a közeljövőben.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?