Kóstoló a felső tagozatból

A Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatában tanító pedagógusok minden tanév tavaszán nagy szeretettel látják vendégül a negyedikes tanulókat, hogy betekintést nyújtsanak a felső tagozatos élet mindennapjaiba. Márciusban két napon is ellátogattak hozzánk a leendő ötödikesek.

Az első napon négy csoportban forgószínpadszerűen, felsős tanulók segítségével vehettek részt az érdekesebbnél érdekesebb foglalkozásokon. A bemutatókat tartották: Berdó Péterné Farkas Andrea, Béres Gábor, Donkóné Birkás Zsuzsanna, Kisné Sörös Gertrud, Nagy Emese, de mellettük is minden felsős nevelő segítette a munkájukat, közreműködött a bemutatókban.

Interaktív és játékos történelemóra keretében ismerkedhettek meg az ókori Egyiptom rejtélyes világával. Kipróbálhatták milyen hieroglifával írni illetve múmiává is változhattak.

Az informatika foglalkozáson az Imagine varázslatos világába nyerhettek betekintést. Az animációkészítés folyamatát próbálhatták ki. Ügyes munkák születtek.

Az idegen nyelvi munkaközösség fő célja volt, hogy bemutassa a mai, modern nyelvi órák menetét, mind módszertanilag, mind a digitális taneszközök órai felhasználásával. A tanulók saját készítésű interaktív szótár alkalmazásával oldhattak meg tréfás feladatokat az „állatok” témakörön belül. Mivel az angol és német nyelvet párhuzamosan tanulhatják diákjaink, erre épült a bemutató óra is a feladatok egyidejű angol és német nyelvű megoldásával.

A természettudományokon belül kémiai kísérletekben vehettek részt. A tanári szemléltetés mellett a diákok is kipróbálhatták ügyességüket: borszeszégőt gyújtottak, magnéziumszalagot égettek, hidrogént fejlesztettek sósavból, megfigyelték a nátrium reakcióját, tüzet gyújtottak vízzel, fekete kígyót „növesztettek”, durrantgattak.

A foglalkozások végén kipróbálták az interaktív táblán a feleltető rendszert. A látottak alapján öt kérdést kaptak, és a válaszokat azonnal értékelte, százalékolta a program. A hibátlan megoldást nyújtók ötöst vihettek haza, ezeket a következő tanévben válthatják be az általuk választott tantárgyból.

A negyedikesek fogadásának keretében a testnevelés munkaközösség is vendégül látta alsós tanulóinkat. Az előző nap érdekes és izgalmas „csodái” után a mozgásé volt a főszerep egész délután. A játékos bemelegítés alatt és után a labda, illetve labdák kerültek a középpontba. Nagy lelkesedéssel és hallatlan ügyességgel hajtották végre a gyerekek a különböző feladatokat. Játék előtt megmutattuk tanulóinknak a jól felszerelt konditermünket is. Sajnos az idő gyorsan elrepült, a játékot szívesen folytatták volna tovább. Reméljük élményteli délutánt töltöttek tanulóink a felső tagozaton.

Bízunk abban, hogy sikerült felkelteni a kis programokkal a kíváncsiságot a felső tagozatos élet iránt. Örömmel láttuk az érdeklődő diáktekinteteket, és reméljük, hogy a most elkezdett munkát jövőre együtt folytathatjuk.

Szerzők:
A felsős nevelők

Vélemény, hozzászólás?