Felelősség a jövő Európájáért

Európához tartozni, az Európai Unió részesének lenni számos lehetőséget jelent, de jókora felelősséggel is jár eme szabad közösség tagjainak lenni. Ezért fontos, hogy európai polgárként mihamarabb megtanuljuk politikai állásfoglalásunk nemcsak önmagunkra, de környezetünkre is hatással van.

Az Európai Parlament éppen ezért indította el Nagykövet Iskola néven oktatási programját, amely az európai polgári és parlamenti demokrácia üzenetét hivatott megerősíteni a fiatal korosztály körében. A résztvevő iskolák EU-s tudásközponttá válnak a program során. A pedagógusok Szenior Nagykövetek, a diákok pedig Junior Nagykövetek lesznek, és az EU-s események apropójából iskolai programokat, ismeretterjesztő játékokat, vitákat és előadásokat szerveznek. A követek ezen kívül infópontot állítanak fel az intézményekben, és ők az Európa napi rendezvények főszervezői is. Azok az iskolák, amelyek aktívan részt vesznek a programban, elnyerik az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet.

A jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium is elindult ezért a titulusért, melynek egyik állomásaként április 19-én, csütörtökön Európa Napot rendeztek. A rendezvény színes és sokszínű programnak bizonyult, ahol a tapasztalt előadók mellett a diákoknak is fontos szerep jutott. Nyitóeseményként a középiskolás csapatok tudásukat vetélkedőn mérhették össze, amely során nemcsak az országok címereit kellett felismerniük, de Európa nevezetes látnivalóit és pénzérméit is meg kellett nevezniük. Első helyen a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói végeztek, bizonyítva ezzel a témában való jártasságukat. Miután a zsűri tagjai átadták a díjakat, Puskás Aurél, az EU Nagykövet Iskolája szakértőjének előadása következett, aki beszédében kimondottan a fiatal korosztály Európában való szerepvállalására, feladataira és magasszintű oktatására helyezte a hangsúlyt.

A rendezvény az iskola Junior Nagyköveteinek előadásaival folytatódott. Többek között hallhattuk az Európai Unió megalakulásának történetét, megismerhettük annak intézményrendszerét és a diákok élménybeszámolójának köszönhetően, még a Van beleszólásod elnevezésű parlamenti ifjúsági nap programjaiba is bepillantást nyerhettünk. Pócs János országgyűlési képviselő és Szabó Tamás polgármester előadásának keretein belül a diákok részletes képet kaptak arról, hogyan telnek egy képviselő mindennapjai, és milyen feladatokat kell ellátnia az önkormányzati képviselő-testületeknek. A vállalati szféra sem maradhatott ki a változatos ismeret átadásból, így az Electrolux Lehel Kft. képviselőjétől az EU-n belül működő nagyvállalatok munkájáról is hallhattak. A jászberényi Európa Nap nemcsak eseménydúsan telt, de információgazdag és egyben szórakoztató módja volt annak, hogy felkeltsék a fiatalok figyelmét, akik a jövő Európájáért felelősek lesznek.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?