A tavasz ébredése

A tavasz a megújulás időszaka, ilyenkor levetjük vastag téli kabátunkat és kinyitjuk a szívünket. Örülünk a kellemes napsütésnek, örömünket leljük a madarak énekében, jó mélyeket lélegzünk a tavaszi zápor utáni friss levegőből.

Várnai Zseni így írja le ezt az érzést: „Bár volna rá szavam vagy hangjegyem, hogy éreztessem, ahogy érzem az illatot, e fényt, e nagy zenét, e tavaszi varázs ihletét, mely mindig új és mindig ugyanaz csodák csodája: létezés, tavasz!” A Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskolában hagyományosan ilyenkor rendezzük meg a Művészetek hete rendezvénysorozatunkat, amelyet idén a tavasz ihletett. Felelevenítettük a tavaszi egyházi hagyományokat és a tanulmányi versenyek témájában is megjelent az évszak megújuló, örömet hozó hangulata.

Hétfőn népdal éneklő versenyt rendeztünk, amelyen három korcsoportban mérettették meg magukat tanulóink. A zsűrinek minden csoportban nehéz dolga volt, hiszen a vidám tavaszi daloktól kezdve a hagyományos magyar népdalokon és az autentikus népzenén át mindenből hallhattak produkciókat.

A résztvevőknek az emléklapokon, okleveleken, valamint a jelképes ajándékokon túl, a közös éneklés okozta a legnagyobb örömet.

Az 1-2. évfolyamon első lett Ádám Réka 1. a osztály, Zsuzses Adrián 1. b osztály, Urbán Máté 2. a osztály, Mezei Melissza 2. b osztály; második Csintó Kriszta 1. a osztály, Rácz Zoltán 2. a osztály; harmadik Kalmár Gabriella 1. a osztály, Kállai Sándor 2. a osztály, Fülöp Bence 2. a osztály, különdíjas Tajti Korina 1. a osztály.

A 3-4. évfolyam első lett Farkas Márk 3. a osztály, Rácz László 3. a osztály, Banya Balázs 4. b osztály; második Kalmár Petronella 3. a osztály, Molnár László 4. a osztály; harmadik Fülöp Sára 3. a osztály, Csík Ferenc 3. b osztály; Nagy Marcell Miklós 4. a osztály; különdíjas Zagyi Erzsébet 3. a osztály.

A felső tagozat elismertjei a dobogó sorrendjében: Benkucs Melinda 8. a osztály, Oláh Fruzsina 6. a osztály, Szénási Gergő 5. a osztály.

Kedden reggel iskolánk vezetői, egy szép és régi időkbe visszanyúló katolikus szertartáson a búzaszentelésen vettek részt, amelyet Kladiva Imre apát plébános és Kovács József káplán vezettek. A rendezvényre meghívást kaptak a város elöljárói, a helyi katolikus intézmények vezetői és a helyi gazdák képviselői is. A délelőttöt diákjaink a Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium Tangazdaságában töltötték el, ahol a mezőgazdasággal kapcsolatos akadályversenyen vehettek részt, lovas kocsin és traktoron bejárhatták a gazdaságot, valamint a Vándorffy János Honismereti Szakkör tagjainak jóvoltából megtekinthettek egy kis összefoglaló tárlatot, régi mezőgazdasági eszközökből. A programot a gyerekek nagyon élvezték.

A hét idusán, szerda délután, pedagógusaink töltekezhettek fel lelkileg, Kiss Csaba, jászárokszállási plébános szavaival. Az előadás központi gondolatai között szerepelt, hogy a megváltozott, rohanó, sokszor rossz irányba orientáló környezetben hűek kell maradjunk az alapvető emberi- és erkölcsi értékekhez. Hangsúlyozta, hogy a szakmai hitelességünk mellett, a személyes példánkkal is tanítunk. Az emberségben való megerősítésen túl kiemelte az álarcok nélküli vallásosságot, melynek egyéni mértékénél fontosabb a minősége.

Csütörtökön zárult a művészetek hete a szavalóversennyel, amely méltó megkoronázása volt e tartalmas időszaknak. A versek témája itt is a tavasz volt. A könnyed és bájos gyermekversek mellett, megjelentek a megújulást és emberséget hangsúlyozó komolyabb hangvételű irodalmi művek is. Az ítészek itt sem voltak könnyebb helyzetben, mint a hét első felében. A jelképes díjakon túl, azt gondolom a közösen eltöltött idő és az irodalmi művek, mint művészi élmények adták a délután igazi értékét.
1-2. évfolyam díjazottjai: Zagyi Terézia 1. a osztály; Ádám Réka 1. a osztály; Tajti Korina 1. a osztály, Nagypál Zsófia 1. a osztály, Kalmár Gabriella 1. a osztály, Tóth – Kökény Natália 1. a osztály, Birkás Rebeka 2. a osztály; Panyicza József 2. b osztály.

3-4. évfolyamon elismerésben részesültek: Farkas István 3. b osztály, Mezei Dezső 3. b osztály, Fülöp Ferenc 3. a osztály, Csőke Levente 4. a osztály, Nagy Marcell Miklós 4. a osztály, Molnár László György 4. a osztály

Felső tagozat díjazottjai: Béres Vivien 8. a osztály; Farkas Virág 5. a osztály; Pozák Katalin Erzsébet 7. a osztály, különdíjas Szénási Fruzsina Mercédesz 8. a osztály.

Összességében elmondható, hogy a Művészetek hete rendezvénysorozatunk kitűzött célját megvalósította, hiszen gyermekeinknek a katolikus hagyományokon túl a művészet két alapvető formájában, a zene és az irodalom terén is értéket közvetített. A programok megszervezése, lebonyolítása meglehetősen nagy feladat volt, amelyből intézményünk minden pedagógusa kivette a részét. Áldozatos és segítőkész munkájuk eredménye a sok mosolygós gyermekarc, amelyről a készült fotók még hosszú ideig kellemes emlékeket idéznek fel az osztályok életében és a családi asztaloknál egyaránt.

Szerző:
Burik Bernadett

Vélemény, hozzászólás?