A közös múlt összeköt

Történelmi színdarabbal, hagyományőrző mesterségekkel, ügyességi vetélkedővel és lovasbemutatóval emlékeztek a tanulók a jászkun szabadság önmegváltásának 272. évfordulójára péntek délelőtt.

Harmadik éve ünnepeljük a redemptio emléknapját, vagy is a jászkunok visszanyert szabadságát. Városunk vezetőségének köszönhetően az emléknap évről évre egyre nagyobb szerepet tölt be a jászok életében, a múlt emléke, a jelen ajándéka.

Míg szombaton a díszünnepséggel tisztelegtünk a jászkun kerület 1745-ös önmegváltása előtt, addig a Lehel Film-Színházban péntek délelőtt az általános iskolásokkal színdarab keretében a Jászsági Hagyományőrző Egylet és Jászság Népi Együttes hozta közelebb a történelmi eseményeket. A félórás darab rávilágított a jászkunok sanyarú sorsára, béklyóba vert reményeire és arra a kiszolgáltatottságra, ami akkoriban jellemezhette a szabadságát vesztő jász városok mindennapjait.

A zenés-táncos jelenetek után a Szent Klára Idősek otthona várta a diákokat, ahol a lovasnomádokkal gondolatban mi is visszavágtáztunk a múltba. A Pusztai Rókák Nomád Hagyományőrző egyesület, őseink harci szokásainak felelevenítését tűzték ki célul. Precíz dobásokat láthattunk a kelevézek részéről, majd a karikásostorral korbácsolták tovább a kedélyeket.

Ezt követően gyereknevetéstől volt hangos a Margit-sziget, ahol az Ifjúsági Redemptus Virtusvetélkedő fogadta a tanulókat. A 11 helyszínből álló versenyt legügyesebben az Apponyi Albert iskola Jászok-ásza csapata teljesítette, másodikként bizonyította rátermettségét a Székely Mihály intézmény Székelyesek csapata, a Bercsényi-csirkék teljesítménye pedig a harmadik helyre volt elég.  Lóczy Péter a program szervezője kiemelte, hogy mind a kilenc nevező csapat nagyon jól szerepelt. A feladatok sikeres megoldásához leginkább az 1700-1800-as történelmi események ismeretére volt szükség.

Szintén a Margit-sziget adott otthont a mesterségek ösvényének. – A Jászsági Népművészeti Műhely újonnan létrejött alakulata a városnak, melyben a jászsági kézműves mesterek számos programon keresztül közvetítik a kultúrát a különböző korosztályok számára – utalt a hagyományőrzők szerepére Gál-Dobos Beáta programszervező. A kisebbek tágra nyílt szemekkel ámultak a dolgos kezek alatt formálódó agyagedények láttán, megtekintették hogyan lesz az agyagmasszából pillanatok alatt, csupor és más kézműves edény. A nagyobbak a kovácsműhelynél időztek, a felhevült vas kovácsolását többen ki is próbálták. Legalább ekkora elánnal lesték el a csuhéfonás és a kosárfonás fortélyait, valamint a régi népviselet sokszínűségébe is szívesen belenéztek.

A redemptio emléknapjára készülve a múlt gyökerei egy napra átszőtték a jelen kor gondolkodását, idős és fiatal, mester vagy tanuló egy szívvel emlékezett a jászkunok szabadságának dicsőséges önmegváltására.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?