Tűzoltó nap

A jászberényi tűzoltóság, fennállásának 140. évfordulóját ünnepelte a Déryné Rendezvényház dísztermében, majd a jubileumi évforduló kötetlenebb programja a Tűzoltólaktanyában folytatódott május 3-án. Az ünnepelésre egyidejűleg a megyei tűzoltó nap is alkalmat adott, a tűzoltók védőszentjére, Szent Flóriánra emlékeztek a hivatásosok.

A díszünnepség állománygyűléssel vette kezdetét, amelyen a megyei elöljárók, az állomány tagjai és a meghívott vendégek 140 év távlatában emlékeztek a laktanya megalakulására.

Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője ünnepi beszédében mondott köszönetet a tűzoltók fáradtságos munkájáért, a mindennapos helytállásért, ami nemcsak munka, hanem hivatás is. Fózer Tibor tűzoltó ezredes, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a 140 éve fennálló tűzoltóság fontosabb momentumait idézte fel, végül a történelmi kitekintő után a jelenlegi állomány bemutatásával zárta beszédét.

– Jelenleg egy modern laktanyában dolgozhat a több mint 70 tűzoltó, reméljük, hogy a helyben élő állampolgárok megelégedésére. Továbbra is gondot fordítunk a tűzoltóság eszközparkjának korszerűsítésére, hogy az egyre bonyolultabbá váló tűzesetek, műszaki mentések, káresetek szakszerű felszámolását elősegítsük.

Szabó Tamás polgármester kiemelte a tűzoltólaktanya folyamatos fejlődését, valamint a tűzoltók munkáját, melyet nap mint nap az alázat és az összetartás jellemez.

Az ünnepélyes rendezvényt a Lehel Vezér Gimnázium műsora színesítette, illetve a Tiszacsegei Tűzoltó Dalárda alapozta meg a jó hangulatot.

A tűzoltó nap alkalmával minden évben elismerik a legkiválóbb munkatársakat. Idén Berec Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke és Liszkai Zoltán tűzoltó ezredes, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője vehette át a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjat. Halasi Balázs nyugalmazott tűzoltó ezredes, egykori kunszentmártoni parancsnok a Megyei Tűzoltó Szövetség elismerésében részesült.

A délutáni program a jászberényi tűzoltólaktanya bejáratánál a Szent Flórián emlékhely koszorúzásával vette kezdetét. Az önfeláldozás és a bátorság példaképévé emelt árvizek elleni védőszent történetét S. Tóth Anikó tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője ismertette a felsorakozó tűzoltókkal és a megjelentekkel, majd a tűzoltóság vezetősége elhelyezte koszorúit.

Ezt követően a tűzoltószertárban került sor a Jászberényi Tűzoltóság 140. évfordulójára hirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére. Hét óvodából és négy iskolából 82 pályamű érkezett, amelyeken a gyermekek saját szemszögükből ábrázolták a hősies tűzoltók mindennapjait. Fózer Tibor tűzoltó ezredes az elismerő oklevél mellé szívélyes kézfogással gratulált a pályázó gyerekeknek, majd a legkiválóbb alkotók ajándékcsomagban részesültek.

A kicsiket nem csak a pályázat értékelése hozta izgalomba, a szertárból kíváncsi pillantásokkal pásztázták a tűzoltólaktanya udvarában álló tűzpiros gépjárműfecskendőket, és hamarosan birtokba is vehették néhány órára. Előtte azonban a Pusztamonostori Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Bognár Sándor vehette át a jászberényi tűzoltóság által felajánlott gépjárműfecskendőt. Szintén új gépjárművel gazdagodott a Jászárokszállási Önkormányzati Tűzoltóság, amit Mezei Tibor tűzoltó parancsnok vehetett át.

A tűzoltóság emeleti termében S. Tóth Anikó szavaival élve, a nap legédesebb pillanata következett: a laktanyát megformáló 140 szeletes torta elfogyasztása, melyhez Nagy István nyugalmazott tűzoltó alezredes mondott köszöntőt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?