Monotípiából digitális grafika

Az idei második Műhelytitkaink című kiállítással egybekötött foglalkozás alkalmával Bartos Kinga festő, grafikus avatta be az érdeklődőket a számítógépes grafika rejtelmeibe.

A megjelenteket Farkas Edit múzeumigazgató köszöntötte szombaton délután a Hamza Gyűjtemény és Jász Galériában, majd hagyományaikhoz híven ezúttal is a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek fülbemászó muzsikája segítette a művészetre való hangolódást.

A Kerekné Mihalik Judit múzeumpedagógus által megálmodott sorozat 11. részén a sokak által vitatott művészeti ág, a számítógépes grafika létrejöttéről és követőiről, valamint Bartos Kinga e technikával készített alkotásairól Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész tartott előadást. Megtudtuk, hogy a grafika a képzőművészet ágaként olyan művészeti alkotás, amellyel „az alkotó saját művészi törekvéseit valósítja meg, saját gondolatait önti formába ugyanúgy, mintha festményt vagy szobrot készítene”. Arra a kérdésre, hogy a számítógépes grafika művészet-e valójában, az előadó a művészet definíciójával sugallta a választ. Bartos Kinga alkotásait végignézve mindannyiunkból érzelmeket váltott ki, és „szép élménnyel” ajándékozott meg.

Bartos Kinga neve nem ismeretlen a jászberényi művészek palettáján, hiszen mind festményeivel, mind grafikáival számos kiállításon találkozhattak az érdeklődők határon innen és túl. Fő témája az emberi lélek és az érzelmek. Képeire jellemző az élénk, kontrasztos színhasználat, és egyedi stílusa könnyen felismerhető. Tagja a Jövőkép Alkotók Egyesületének és a Jászsági Képzőművészt-barátok Körének, valamint a Szent István Sportiskola művésztanára.

Kiállított munkáit a klasszikus zene inspirálta. Számítógépes grafikái alapjául saját készítésű mono­típiái szolgáltak, melye­ket szkennelést követően digitális képszerkesztő program segítségével alakított át. Zene című sorozatának darabjait – amelyekből tárlatát össze­állította –, 2006 és 2017 között készítette. A műhelymunka során számos érdeklődőnek adott ízelítőt a számítógépes grafika elkészülésének folyamatáról, a képszerkesztő program használatáról. Ez időre Hamza D. Ákos egykori szalonja ideiglenesen informatika teremmé változott, ahol a magának egyre inkább teret nyerő digitális technika segítségével hoztak létre egyedi képzőművészeti alkotásokat.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?