Fergeteges táncháztalálkozó

Az április 22-i hétvégén rendezték meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt a budapesti Papp László Sportarénában, amely a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet legnagyobb seregszemléje. A jászberényi műhely idén is sokrétű, fontos szereplője volt a Táncháztalálkozónak.

A Folklór Kulturális Közalapítványnál dolgozó kiváló szakemberek mind a szakmai program szervezésében, mind az alkotómunkában részt vettek, a Jászságban táncoló együttesek közül pedig több is színpadra lépett, a gyermekegyüttestől kezdve a hagyományőrző táncosokon túl, egészen a Jászság Népi Együttesig.

A rendezvény szombati napján a „Családban marad” című program keretében Dudás Dániel, Dudás Lili és Dudásné Mosóczi Lívia szerepelt közös koreográfiában, míg a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Tavaszköszöntő gálaműsorában a Kocsán László-Jánosi Irén, a Hlavacska Adrián-Hlavacskáné Bathó Katalin, a Kocsán Bercel-Hlavacska Laura, a Hlavacska Lázár-Pernyész Fanni és a Makula Zoltán-Busai Bori páros is táncolt.

Martin György tánctörténész, néprajzkutató, születésének 85. évfordulója tiszteletére a Szűcs Gábor és Fundák Kristóf által rendezett „Martin-gálában” 11 hazai táncegyüttes köztük, a Jászság Népi Együttes, valamint mérai és györgyfalvi hagyományőrző táncosok léptek egyszerre a színpadra és a színpad elé.

Vasárnap az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Észak-alföldi Régiója által szervezett „Aprók Bálja” programban Szűcsné Urbán Mária vezetésével jászsági viseletbemutató, majd Péter Szilárd, Kuli Orsolya, Dudás Dániel és Dudásné Mosóczi Lívia közreműködésével jászsági oláhos és csárdás tanítás részese lehetett a Táncháztalálkozó népe.

A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai, az Árendás, a Barkóca, a Galagonya Gyermek Táncegyüttesek, a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes (Jászberény), az Iglice Gyermektáncegyüttes (Jászfényszaru) egész nap részt vett a programkavalkádban.

A 2016-os gyermek „Fölszállott a páva” televíziós vetélkedő résztvevőivel megrendezett „Páva-Gálában” Kassa környéki táncokat adott elő nagy sikerrel a „Legtechnikásabb együttes” címmel elismert Jászság Gyermek Táncegyüttes. A gyermekversenyzők, felkészítő tanárok és mentorok közös blokkjában együtt táncolt kalotaszegi legényest Makula Zoltán, Dudás Dániel és Végső Miklós.
Az idei Táncháztalálkozón Dudás Dóra közreműködéseként online helyszíni tudósítással, valamint első ízben, önálló standdal is megjelent a jászberényi Folklór Kulturális Közalapítvány. Utóbbin a Csángó Fesztivált, a Nemzetközi Tánc-és Zenésztábort, valamint a 45 éves Jászság Népi Együttes június 3-i ünnepi gálaműsorát ajánló kiadványokat vehettek magukhoz az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?