Kifogtak a szeles időn az ünneplők

Kissé szeles, ám esőmentes időjárással ajándékozott meg minket az ég május elsején. Ennek örömére sokan kilátogattak a Margit-szigeten rendezett Városi Majálisra, hogy családdal, barátokkal, kollégákkal együtt kellemesen szórakozva töltsék a munka ünnepét.

Május első napja a középkorú és idősebb generáció számára ma is a nosztalgia jegyében telik. Ilyenkor a múlt a csak kedves emlékeket láttatni engedő emlékfoszlányokban sejlik fel. Visszatekintve megszépülnek a kötelező felvonulások, a csodás jövőt felvázoló véget érni nem akaró propaganda beszédek. Persze vannak olyan momentumok is, amelyek tényleg szépek voltak. A kockás plédeken elköltött piknikek, a vállalati sátorban fogyasztott virsli, paprikás krumpli, ami után jól esett a hideg sör. Estig tartó labdázás a kiserdei réten, szédülés a lánchintán.

Szerencsére a majális víg oldalából a ma aktív közössége is kiveheti részét, bár az eltelt idők alatt sokat változott az ünnep szellemisége. A rendszerváltás új tartalommal töltötte meg a majálist, 1991 óta hivatalosan a munkavállalók szolidaritásának napja.

Talán kevesen tudják, hogy egyházi ünnepként is számon tartjuk május elsejét, mint munkás Szent József napja, emlékezvén Jézus nevelőapjának ács foglalkozására. Szerte a világban – néhány ország kivételével – megemlékeznek ilyenkor a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról.

Jászberényben már jó néhány éve a Margit-szigeten és környékén talált helyszínre a közösségi majális. Hétfőn 11 órától este nyolcig helyi táncos, zenei és sport csoportok szórakoztatták a városlakókat a sziget színpadán.

Jó ismerősként köszönthettük a fellépőket, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan a már ismert egyesületek adták a műsort. A programokra a Palotásy János Zeneiskola növendékei hangolták vidám énekhanggal, majd fúvósokon megszólaltatott dallamokkal a látogatókat.

Danyi Máté és Tóth Adrián freesyle bemutatója premierként jelentkezett, de aki lemaradt volna produkciójukról megnézheti az ifjú labdazsonglőröket a városi sportágválasztón május végén. Szintén a látványsportot képviselték a Kondor ITF Taekwon-Do tagjai, akik ügyességi- és erőgyakorlataikkal kápráztatták el a nézőket. Szinte nem múlhat el szabadtéri szórakoztató közösségi rendezvény a Dance Fitness közreműködése nélkül; esetükben a sport a tánccal és a szépséggel jár karöltve. Az aerobikos lányok ezúttal sem okoztak csalódást kétszer félórás műsoruk ismét megkapta a népes közönség elismerését.

A tánc örök favorit a népünnepélyek alkalmával, így több táncos lábú tagokkal bíró csoport is sikerrel lépett színpadra. Láthattuk a Mozgásvilág Táncklub, az Erika C. Tánciskola növendékeit, a Lehel Melody Tse ifjait, László Tünde vidám zumba csoportját. A Holdugatók rock and roll show műsora nem szerepelt az eredetei programtervezetben, de valószínűleg senki sem bánta, hogy beugrottak a capoeirások helyett, mert nagyszerű produkciót láthattunk tőlük.

Egész nap hosszú sorok kígyóztak a kenyérlángos, minifánk, kürtőskalács sütödék előtt is, és aki megszomjazott, az sem maradt szárazon. Dél körül megteltek a pártok, cégek sátrai, ahol ebéddel várták a dolgozókat és aktivistákat. A Fidesz sátránál Szabó Tamás polgármester és Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője köszöntötte a félig zimankós időben is kitartó szimpatizánsokat.

Vetélkedtek a házipálinkák és a Verderber Gyuláék által főzött birka- és marhapörkölt. Talán hihetetlen, de az ifjabbak a palacsintát találták mégis nyerőnek.

A nap fénypontja sokak számára Horváth Tamás koncertje volt. Szó szerint még a játszóeszközökön is lógott a közönség, hogy láthassa rajongásának tárgyát, a Csillag Születik üdvöskéjét. A tehetségkutató felfedezettjének talán a népes közönség látványától érzett meghatottságtól csuklott el néha a hangja, ám a lelkes közönség a közös éneklés során helyretette az elkóborolt hangokat is.

Az esti koncertre már jórészt kicserélődött a nézősereg, ahogy a zene stílusa is. A Sonny and his Wild Cows a 40-es, 50-es évek Amerikájába álmodta vissza a hallgatóságot blues, rhythm-and-blues, rock and roll, rock-a-billy, country-and-western muzsikájával. A hosszú koncert alatt egy-két pár még táncra is perdült, a Holdugatók nézőként jelenlévő tagjai pedig valóságos extázisba estek a nekik oly kedves dallamok hallatán.

Mire a koncert véget ért, a vurstlit is lebontották, csupán a Klapka iskola udvarán pörögtek még a játékok, igaz gyér számú használóval. A szigeten az ugrálóvár utolsó szusszanásaival lassan összecsuklott, a lánchinták dologtalanul lógatták fémkarjaikat, a dodgem kisautói a pálya szélén pihentek, a körhinták játékai, a körpályán álmodó kisvonat talán az egész napos szédülést próbálták kiheverni. Úgy, ahogy ágyaikban a rajtuk délután számtalan házi fotó modelljeként boldogan pózoló gyerekek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?