Költészet az egyetemen

József Attila születésének napján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját, immár 53 éve. Ez alkalomból – nem ragaszkodva a pontos dátumhoz –, április 25-én, csütörtök délelőtt szavalóversenyt rendezett az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa, melyen József Attila költészetéből merítettek a diákok.

Réz Lóránt zongoraművész, Bartók Béla feldolgozásából József Attila Medvetánc című kötetének zongorajátékával nyitotta meg a rendezvényt, majd a magyar líra szépségére hangolódtunk az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus énekkarának előadásával, melyen Weöres Sándor megzenésített verseit adták elő. A szavalóversenyen kilenc művészetpártoló diák lépett porondra, köztük a Nagyboldogasszony középiskola, a Liska József szakközépiskola és az EKE tanulói. Népszerű versválasztás volt József Attila Levegő című alkotása, valamint a 32. születésnapjára írt költeményét is többen elszavalták.

A versenyt négytagú zsűri értékelte, Forgó Katalin a Lehel Vezér Gimnázium igazgatóhelyettese és a zsűri elnöke, Dr. Sinka Annamária az EKE pedagógusa, Kriegel Zsófia HÖK elnök és Kadosa Lászlóné az egyetem pedagógusa, a program ötletgazdája.

A zsűri figyelembe vette az előadásmódot, a szöveghűséget, a megválasztott művet és természetesen a szavaló kiállását. – A versmondásnak belülről fakadónak, személyesnek kell lennie – mondta Forgó Katalin a zsűri elnöke, majd néhány jó tanáccsal és észrevétellel folytatta összegzését. Az elismerő oklevelek átadása után a nyerteseket szólította a tanárnő.

Lólé Bianka egyedi választásával, a Minden rendű emberi dolgokhoz című verssel győzte meg a zsűri tagokat az első helyért. Második helyezést ért el Cs. Nagy Szilvia a Kései Siratóval. Végül Hutás Zsófia harmadik helyzetként vehette át a díjat, Csöndes estéli zsoltár választásával, valamint Nagy Gyöngyvért különdíjban részesítette a bizottság.

– Hallgatóinknak ez egyfajta módszertani gyakorlat, melyen nagyszerűen helyt álltak, megszervezték és lebonyolították a rendezvényt. Megítélésem szerint boldogan csinálják, érzik a felelősséget, hiszen a későbbiekben a pedagógushallgatók feladata lesz a kultúrát fenntartani és népszerűsíteni a fiatalabb generáció körében. – Kadosa Lászlóné zsűritag az intézmény magyar-dráma szakos tanára dicsérte szavaival a szervezőhallgatókat.

A díjátadás után felszabadultan ünnepeltek a fiatalok, megzenésített versektől volt hangos a folyosó.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?