Jól szerepeltek a mieink a helyesíró versenyen

Április 12-én rendezték a XXV. Jászsági Helyesíró Versenyt Jánoshidán, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, ahol több mint száz diák mérettette meg tollforgató tudását.

Amikor meghívást kaptam Jánoshidára, a huszonötödik alkalommal megrendezett megyei helyesíró versenyre – azonnal igent mondtam.  A faluhoz rengeteg emlék köt, főként az általános iskolához. Nyolc évig koptattam ott a padokat és a mai napig jó szívvel emlékszem az akkori tanítóimra. TANÍTÓK ők – így csupa nagybetűvel – mert sok alapot hoztam onnan, ami az önálló, felnőtt életemhez később szükséges volt: az olvasás szeretetét, az írás fortélyait, a versenyek izgalmát, a menzás ebéd illatát, a barátok becsületét, az önfeledt játékokat, a tisztesség tiszta örömét, az élet szeretetét. Azóta eltelt majdnem harminc év, de a jánoshidai pedagógusok kitartása, lendülete maradt a régi. Mindennap azon dolgoznak, hogy a gyerekek biztos alapot kapjanak az életben való elinduláshoz.

Horváthné Szabó Katalin – szervező – meghívó levelében leírta: „Sok, a tantárggyal kapcsolatos versenyt írnak ki különböző szervezetek, főként irodalomból próza- vagy versmondó versenyt valamely évforduló vagy jeles nap kapcsán. Ezek értékelése eléggé szubjektív, van viszont a tantárgyon belül egy olyan rész, amely adekvátan mérhető: ez a helyesírás. Idén külön feladatunknak tekintjük, hogy A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának változásaira feladatokon keresztül hívjuk fel a tanulók figyelmét. Amikor életre hívtuk ezt a versenyt, az a cél vezérelt bennünket, hogy a környékbeli iskolák tanulóinak objektív megmérettetési lehetőséget adjunk helyesírásból, stilisztikából. Három korcsoport számára írjuk ki a versenyt: már a 3-4.-es korosztálynak is vannak nyelvtani ismeretei, az 5-6. osztályosok ebben az időszakban tanulják a helyesírási szabályokat, a 7-8. osztályosoknak pedig már komplexebb feladatokat is adhatunk. Arra nagy figyelmet fordítunk, hogy minden csoport a korosztályának megfelelő mennyiségű és minőségű feladatot kapjon.”

A Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője – Tóthné Eszes Éva – köszöntőbeszédében elmondta, hogy a helyesíró verseny ötlete egy egri cukrászdában született meg 25 évvel ezelőtt, egy a városban rendezett hasonló esemény után. Ezt követően Eszes Béla polgármester úr kiemelt figyelemmel köszöntötte a helyszínen lévő gyermekeket és felhívta a figyelmüket arra, hogy a megmérettetés után vár rájuk a jól megérdemelt pihenés. Hiszen a verseny a tavaszi szünet előtti napon került megrendezésre. A vendégeknek elmondta, az önkormányzat szívesen támogatja az esemény megrendezését és kollégáival együtt azt szeretnék, hogy mindenki valami szép emlékkel távozzon az esemény után és Jánoshidára mindig jó szívvel gondoljanak. Zsemberi Zoltán a Jászberényi Tankerületi Központ Igazgatója kifejezte reményét arra, hogy ez a verseny sok tanulsággal és a helyesírás fejlesztésével zárul majd. A verseny megnyitóján részt vett még: dr. Voller Angéla jegyző és Gyenesné Tajti Ilona tanügyigazgatási referens.

A verseny ideje alatt, a felkészítő pedagógusoknak dr. Balázs László a Dunaújvárosi Egyetem főiskolai docense, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője tartott nagyon érdekes és interaktív előadást az érzelmekről, a tükörneuronokról, a gyerekekhez való pozitív vagy negatív hozzáállás viszonyáról.

A feladatlapokat dr. Hulyák-Tomesz Tímea, az Eszterházy Károly Egyetem főiskolai adjunktusa készítette el, majd a verseny végén ő értékelte a munkákat. Elmondta, hogy a közeljövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a külalakra, a pontos betűalakításra, a j és ly közötti különbségekre, az összetett szavakra. Nehézkesen ment a „jó” szó szinonimáit megtalálni, ez azt jelenti, hogy a szókincs gazdagsága még nem alakult ki. Az írásjelek használata hiányos volt. Elmondta azonban azt is, hogy a visszajelzések alapján a tollbamondás szövege kissé nehéz volt. Összességében nézve a több mint száz diák jól vette az akadályokat és elismerésre méltó volt a részvételük.

Ezután a díjak átadására került a sor. Az okleveleket átadta: Mészárosné Vas Márta, dr. Hulyák-Tomesz Tímea és dr. Balázs László. Pócs János országgyűlési képviselő egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen, de fontosnak tartotta a megyéből érkező gyerekek részvételét a helyesíró versenyen, ezért munkatársa köszöntötte a gyerekeket. Gratulálunk minden versenyzőnek!

„Adj szárnyat azoknak, akiket szeretsz, hogy repülhessenek, gyökeret, hogy visszajöjjenek és okot, hogy maradjanak!” (Dalai Láma)

A verseny díjazottjai:

Különdíjak:
Legjobb 3. osztályos Lipták Anna Jánoshida
felkészítő tanár: Lénártné Kurucz Éva
Legjobb 5. osztályos: Siklós Dorina Szolnok
felk. t.: Forján Krisztina
Legjobb 7. osztályos: Bajtai Bíborka Pusztamonostor
Felk. t.: Kovács Krisztina
Legjobb jánoshidai Kobela Boglárka
Felk. t.: Tóthné Eszes Éva
Legjobb kunhegyesi: Susányi Máté Imre
Felk.t.: Kota Erzsébet
3-4. osztály
1. Nagy Eszter Hanna Jászapáti
Felk. t: Bugyiné Nyitrai Marianna
2. Susányi Máté Imre Kunhegyes
2. D. Nagy Dominik Pusztamonostor
Felk. t: Győrgyfiné Tóth Márta
3. Szűcs Laura Jászboldogháza
Káposztás Istvánné
5-6. osztály:
1. Siklós Dorina Szolnok
Forján Krisztina
2. Nagy Erik Jászberény
Székely Mihály Ált. Isk.
Barta Erzsébet
3. Barankai-Erős Barnabás
Szászberek
Olaszné Kurdi Judit
7-8. osztály:
1. Pomázi Bence Szászberek
Olaszné Kurdi Judit
2. Nagy Dorina Kata Szolnok
Kocsmár Mária
3. Varga Anna Vivien Szászberek
Olaszné Kurdi Judit
Legjobb Tollbamondás:
3-4. osztály:
Nagy Eszter Hanna Jászapáti
Bugyiné Nyitrai Marianna
5-6. osztály:
Siklós Dorina Szolnok
Forján Krisztina
7-8. osztály:
Pomázi Bence Szászberek
Olaszné Kurdi Judit

Írta: Hábenciusné Balla Andrea

Vélemény, hozzászólás?