Daban horz fiatalok!

A Város Napja alkalmából, április 3-án, hétfőn délelőtt Daban horz – Jó napot! címmel történelmi vetélkedőt szervezett a Jászkerület Nonprofit Kft. a jászsági középiskolák részére. A programnak helyet adó városi könyvtár kamaraterme zsúfolásig megtelt a kultúránk iránt érdeklődő, jász fiatalokkal.

Szatmári Antalné alpolgármester asszony nyitóbeszédében köszöntötte a megjelenteket és örömét fejezte ki, hogy idén is szép számmal, közel negyvenen jelentkeztek a megmérettetésre.

A vetélkedőn minden jászberényi középiskola képviseltette magát négyfős csapatokkal. A Város Napjához kapcsolódó program tematikája a jászok történetére, Jászberény nevezetességeire és városismeretre épült, melyre Jászberény története I-II című kötet tanulmányozásával készültek fel a diákok. Elsőként a versenyzők „Én Jászberényem” címmel saját szemszögükből mutatták be a várost az ideérkező turistának. A szórakozás mellett a kulturális lehetőségeket ismertették, ám sokszor kevésnek bizonyult a háromperces időkorlát.

A hat fordulós feladatsort Dr. Zrupkóné Pernyész Lívia, a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium történelem szakos tanára állította össze. A feladatok teljesítése során szükség volt a tanulók előadói készségére, ugyanakkor a lexikális tudásukra is.

A versenyt háromtagú zsűri értékelte, Pethő László dr. habil egyetemi docens, a felkészüléshez kiírt irodalom szerzője és a zsűri elnöke, Szatmári Antalné alpolgármester asszony a zsűri tiszteletbeli elnöke, és Gulyás Erzsébet nyugalmazott könyvtáros.

Szoros pont különbséggel végül a maximálisan elérhető 50 pontból, 41 ponttal nyert a Feltörekvők csapata, a Lehel Vezér Gimnázium diákjai. Második helyen végeztek a Terplán Zénó szakiskola tanulói, a Terplán Amazonok és harmadikok lettek a Jászbetyárok a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola csapata.

Az első három helyezett csapat tagjai értékes belépőcsomagot nyertek a Jászkerület Nonprofit KFT. által szervezett rendezvényekre, illetve városunk két múzeumába kaptak belépőket, valamint a Jászság története I. című kötet egy-egy példányával gazdagodtak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?