Felkarolták a jászok ügyét

Magas állami kitüntetést vehetett át nemzeti ünnepünk alkalmából dr. Dobos László, a Veritas Történetkutató Intézet nyugalmazott főigazgató-helyettese, a Jászok Egyesületének elnöke. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere adta át a Pesti Vigadóban.

Dr. Dobos László a közjót szolgáló munkásságáért, a rendszerváltást követően a hiteles magyar tájékoztatáspolitika megerősítéséért tett erőfeszítéseiért, a Veritas Történetkutató Intézet létrehozásában, valamint a működtetésében 2014 és 2016 között végzett munkájáért és a Jászok Egyesülete ügyvivőjeként kivívott eredményeiért részesült az elismerésben.

Hogy ítéli meg, melyik tevékenysége nyomott többet a latban a kitüntetés odaítélésekor?
A kitüntetés hármas indoklása egyforma súlyú. A több évtizedes vezetői munkám csak a munkatársaim segítségével lehetett sikeres. A jászsági értékőrzésben, értékteremtésben végzett szolgálatomban pedig vezetőtársaimmal nap mint nap kapjuk a visszacsatolást. Hiszen a földijeink időt szánnak rá, eljönnek rendezvényeinkre, megvásárolják kiadványainkat. Itt szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik felkarolták a jászok ügyét.

Az eddigi kitüntetései között a mostani milyen helyet foglal el?
Természetesen nagy öröm számomra ez a kitüntetés, de a szívemben az első helyet mindig is a Jászágó díszpolgára cím foglalja el. Mert nincs annál nagyobb elismerés, hogy a fatornyos falumtól kaptam, onnan, ahol a nagyapám nagyapja is született. Itt érzem magam otthon, visszaszármazott, hétvégén földet túró, kétkezi emberként.

Milyen jövőbeni terveket sző, itt elsősorban a jászsági vonatkozásokra gondolok ?
Fontosnak tartom a modern kor eszközeinek használatát a hagyományápolásban, az értékőrzésben. Csaknem egyéves előkészítő munka után a napokban indult el a Jászok Egyesülete Youtube közösségi csatornája. Az első nyilvános videó: A magyarországi Alánia – A Jászság című oszét film. Ugyanilyen fontos a fiatalítás, kinevelni az utánunk jövő generációt, amely átveszi a feladatokat.

Mi ad erőt?
A hétköznapok apró sikerei, eredményei adják az erőt a folytatáshoz. Rövidesen rég elkezdett munkáink fejeződnek be. Megnyílik Bugyi László fotográfus tagtársunk kiállítása Jászberényben, megjelenik a Rubicon folyóirat jászkun száma 25 ezer példányban, amely elviszi a jászok hírét a világ minden szegletébe. De említhetném Suba Györgyné: Jászok Egyesülete Budapesten 1921-1946 címmel az év második felében megjelenő könyvét is. Mindehhez persze meg kellett teremteni az anyagi hátteret.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?