A Jászkürt izgalmas története

A jászok szívéhez közel álló nemzeti ereklyével, a Lehel kürttel vagy másik nevén a Jászkürttel már sokan, sokféleképpen foglalkoztak, mégis számtalan titok övezi. Csütörtökön dr. Farkas Kristóf Vince muzeológus vállalkozott arra, hogy megossza a kürtre vonatkozó téziseit a Jász Múzeum érdeklődő közönségével.

Az előadás címe „A titokzatos elefántagyar kürt rejtélyei” sejtetni engedte, hogy talán most egy más megközelítésből hallhatunk ereklyénk eredetéről. Talán ezért is érkezett rendkívül sok érdeklődő a programra, amit Hortiné dr. Bathó Edit köszöntő szavai nyitottak meg. Bolla Jánosné és Kalup Gyuláné egy-egy a kürtről szóló monda felolvasásával alapozták meg a hangulatot, amit a frissen doktorált Farkas Kristóf Vince képekkel illusztrált előadása követett.

A kutató a kürt eredettörténetét annak alapanyagából, az elefántcsontból kiindulva vizsgálta. Mint megtudtuk nem véletlenül, hiszen eleink számos legendát szőttek már a kürt anyaga köré is. Volt olyan elképzelés, hogy a kultikus tárgy griffmadár körméből készült. Az igazság az, hogy a XII. században faragták, mégpedig luxuscikknek számító elefántagyarból. A Jászkürthöz hasonló középkori olifantból mintegy száz darabot őriznek jobbára Közép-Európa múzeumaiban. Magyarországon az egyetlen darab Jászberényben található.

Faragványai szerint három nagy csoportba lehet osztani a kürtöket. Az iszlám típusúak állatalakosak, a dél-itáliai elnevezésűek embert és állat figurákat egyaránt ábrázolnak, míg a Bizáncias stílusúaknak – mint a Jászkürt is –, kocsi és lóverseny a fő témája. A kürtök a X-XII. században jelennek meg Európában az arab Fatimada-Birodalom terjeszkedésének hozományaként. Az Afrikában ezerszám elpusztított elefántok agyarait Szicíliában dolgozták fel a középkori művészek.

Az, hogy a mi kürtünk mi módon került hozzánk, még nem világos. Talán királyi ajándék volt, de az is elképzelhető, hogy hadizsákmányként hozták magukkal eleink. Az biztos, hogy mindig nagy becsben tartották. Sokáig a Nagytemplomban függött, majd a városháza levéltárából került a múzeumba. A Jászság szimbólumát már egy 1543-as jászkiséri pecséten is láthatjuk. Kettő kivételével – Jászladány és Jászfényszaru – valamennyi jásztelepülés címerében megtalálható. A kürtöt jeles alkalmakkor vették elő, amikor hangszerként és ivóalkalmatosságként is használták. Kevesen tudják, hogy a kürthöz egy fúvóka is tartozott, ami az idők folyamán sajnos elveszett, de régi képeslap megörökítette díszességét.

Az 1500-as években még Jászkürt néven emlegetik őseink, majd a XII. században már Lehel kürt néven válik ismertté, az elterjedt krónika nyomán. Talán a magyarsághoz való kötődést próbálták erősíteni a névváltoztatással, és a köré font legendával a jászok.

Az előadást dr. Bathó Edit igazgatóasszony dél-oszétiai illetve törökországi protokolláris látogatások alkalmával történt élményekkel egészítette ki, amelyek során az ajándékul adott kürtnek a keleti népek rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítottak. „Boldog lehet az a nép, akinek ilyen kürtje van!” – idézte a dél-oszét elnök szavait az igazgatónő. Bathó Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy címer ábrázolásunkban egy grafikai baki miatt fordítva láthatjuk a kürtöt.

Besenyi Vendel helytörténeti kutató szintén kiegészítette néhány gondolattal az előadást. Emlékeztetett, hogy a Napóleoni háborúk idején a Jászkürtből ittak bátorító nedűt a hadba vonuló orosz és magyar kontingens vezetői. 1849-ben a nálunk elköltött díszebéd alkalmával Kossuth Lajos emelte a borral töltött kürtöt magasba. Az 1800. esztendő első napján a városi tanács ezzel koccintott az új évszázadra, valamint az idők folyamán Ferenc József és valószínűleg Horthy Miklós is kortyolt a kürtbe töltött ünnepi italból.

Dr. Farkas Kristóf Vince megígérte, hogy a következő előadásán további érdekességeket árul el a Jászkürt történetéből, de addig is szorgalmasan készíti a baráti delegációknak ajándékul szánt kürtfaragványokat.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?