Érezzük otthonunknak ezt a várost!

Huszonöt éve ünnepeljük április 3-án a Város Napját, az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat itt állomásozó hadi vezetői és hadtestei emlékére. Ekkor, hacsak néhány napra is, de Jászberény fontos színtere lett az 1848-49-es szabadságharc, azon belül is a tavaszi hadjárat eseményeinek.

Hétfő délután a Palotásy János Zeneiskola fúvósainak térzenéje invitálta az ünneplőket Jászberény város Főterére, ahol több száz hagyományőrző csoport, köztük a Tavaszi Emlékhadjárat résztvevői vonultak fel a Polgármesteri Hivatal előtt. Kisnémethné Király Éva konferanszié röviden felidézte az 1849-es történelmi eseményeket, majd Molnár Levente, a 29. Tavaszi Emlékhadjárat menetparancsnoka, a Jász Lovas Bandérium elnöke vezényletével díszszemlét tartottak.

Szabó Tamás polgármester köszöntőjében kiemelte a közösséget, amelyet kötelességünk továbbadni utódainknak. Noha a közösségi élet mindennapos cselekvések sora. Bíztatta a jelenlévőket, hogy rendszeresen kérdezzék meg önmaguktól, hogy mit kaptak őseiktől, és mit tehetnek a városért, a jövő nemzedékéért. Az április 2-i gálaesten olyan polgárokat tüntettek ki, akik elismerést vívtak ki példaértékű munkájukkal. De az elismerés azoknak is szólt, akik ismeretlenül is sokat tettek, tesznek a városért nap, mint nap. Szabó Tamás záró gondolataiban azt kívánta, hogy mindnyájan érezzük otthonunknak a várost.

A polgármesteri köszöntő után a Déryné Vegyeskar szólaltatta meg Bárdos Lajos katona nótáit Ferencz Sándor karnagy vezényletével, megidézve a szabadságharcos éveket és katonalelkületet.

Dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság alapítója és főtitkára ünnepi beszédében a 29 évvel ezelőtti, a legelső Tavaszi Emlékhadjáratra emlékezett, ahol Katona Tamás történész barátja ekképp kezdte szónoklatát: „Boldog az a közösség, akinek április 4-én ünnepe van!” Dr. Rubovszky András véleménye szerint a történelem igazságos, és az ünnepeket előbb vagy utóbb a helyére teszi. Így történt ez Jászberény esetében is, amikor április 3-át a Város Napjává nyilvánították.

A hagyomány megtartó erejére dr. Magyar Gábor, a Magyar Hagyományőr és Világszövetség egykori elnökségi tagja hívta fel a figyelmet, és örömét fejezte ki, hogy legalább az ehhez hasonló rendezvényeken jelen vannak a magyar hagyomány képviselői. „Ha valami ezt a hazát megtartotta, és hosszú időn keresztül állandó, biztos keretet biztosított a nemzetnek önazonosságában, önmegtartásának, akkor az a magyar hagyomány volt.” – hangsúlyozta.

Ezt követően Fülöp Tibor Zoltán a 9. Tavaszi Emlékhadjárat ajándékát adta át Szabó Tamás polgármesternek, majd a Hagyományőr Érdemrend Okleveleket nyújtotta át Szabó Zoltán és Kiss Gábor hagyományőrzőknek. A város napi ünnepség koszorúzással ért véget a hős gyermekhonvédek, a Tavaszi Emlékhadjárat, a szabadságharc hadvezérei, valamint Józef Wysocki honvédtábornok emléktábláinál és a ’48-as emlékműnél.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?