Lovaglással a hagyományokért

Március elején kezdetét vette a „Magyar Lovaskultúra Ismeretterjesztése” elnevezésű projekt, melynek februári sajtótájékoztatójáról korábban beszámoltunk. Az élményalapú oktatásba március 22-én délután a Jászberényi SE Fogathajtó és Díjugrató Szakosztályának telephelyén nyertünk betekintést.

A tavaszi napsütésben gyerekzsivajtól volt hangos a Nagyér utcai lovarda, ahol a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola hatodik osztályos tanulói ismerkedtek a lovakkal. A lovaspályán Ballagó Edit lovasoktató és Karádi Andor segítségével lendültek nyeregbe a diákok.

Litkeiné Telek Katalin tanárnő a lovardába kilátogató tanulókat két csoportra bontotta. A lányok szívesen maradtak a pályán, néhányan már lovagoltak, így nem volt ismeretlen számukra a lovak közelsége. A gyerekek többsége először került közelebb a négylábú jószágokhoz, azonban a két furioso kanca, Fanni és Flóra hátán idővel a kezdeti bátortalanságnak nyoma sem maradt.

A diákok lóháton, futószáras oktatással sajátították el az egyensúlyfejlesztési gyakorlatokat és a helyes testtartást. Ballagó Edit lovasoktató szerint a gyerekek izgatottan érkeznek a foglalkozásra. A kisebbek lelkesen, míg a kamaszok némi tartózkodással kezelik a lovaglást, de ők is hamar feloldódnak a képzés alatt. A pálya szélén az oktatás megkezdése előtt Balla Roxána gyakornok készítette fel a lányokat a biztonságot elősegítő lovas felszereléssel.

A fiúk ez idő alatt kivetítőn keresztül elméleti oktatásban részesültek, megismerkedtek a ló anatómiájával, a lovaskultúra hagyományával és hazánk jelenlegi lóállományáról is kaptak információt. A képzés az istállóban folytatódott, melyen Szabó Tamás polgármester, az önkormányzat képviselői és a sajtó munkatársai is részt vettek.

Győri-Karádi Réka ismertette a helyes lótartás és a takarmányozás ismérveit. Körbevezette az érdeklődőket az istállóban, illetve megmutatta a speciális nyalósót is. Ezt követően a birtok részletesebb felderítése már a buszaikhoz siető tanulók nélkül zajlott.

A karám melletti épület nyújt lehetőséget a pihenésre, valamint mellékhelyiséget és zuhanyzót is kialakítottak. A területet a 16×72 méteres, világítással ellátott, fedett sátor egészíti ki, amit mostoha kinti időben is tudnak használni a lovasok. A korszerű fedett lovarda elengedhetetlen kelléke a jó minőségű oktatásnak, ennek érdekében mozgáslabort építenek ki, amivel a lovak és a lovasok mozgását monitorozzák tudományos alapossággal és háttérrel – részletezte a program kivitelezője.

Győri-Karádi Réka szerint egyre nagyobb igény van a lovassport elsajátítására, jó példa erre az a hat tanuló, akik várólistán reménykednek abban, hogy a tanórán kívül is lesz lehetőségük szabadidejüket lóháton tölteni.

A Karádi család munkájáról nem csak az igényes környezet árulkodik. A Megyei Lovas Szövetség elnöksége Karádi Andort, valamint társát, Horti Istvánt, a jászsági lovasélet aktív szereplőit Jász-Nagykun-Szolnok Megye Lovassportjáért elnevezésű díjban részesítette.

Karádi Andor versenyrendezőként több mint negyven lovasverseny szervezésében közreműködött, és több társával együtt életre keltette a jászberényi fogathajtó versenyt. A lovak és lovaskultúra iránti szeretetét lányával, Rékával együtt adják tovább a fiatalabb generációnak.

A város vezetői által is meglátogatott oktatás egy volt a sok közül, a továbbiakban négy jászberényi tagintézmény tanulói rendszeresen látogatják a lovardát, hogy megismerkedjenek a lovas környezettel.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?