Kálváriák Laci bácsi szemével

Faragó László fotós, Laci bácsi a régi technikával örökíti meg a látott szépségeket, a vidéket, és a mai napig fényképezi, ami számára megkapó. A magyarországi kálváriákról készített sorozatának a Szent Klára Idősek Otthona adott otthont, ahol március 26-án vasárnap került sor az ünnepi megnyitóra.

A teljes anyag valamikor már bemutatásra került, az néhai Sólyom tisztelendő úr ajánlotta az érdeklődőknek a Jász Múzeumban. Azóta viszont sok esztendő eltelt már, és nem voltak kiállítva ezek a képek. A mostani időszak – húsvéthoz közeledve – viszont pont aktuális, hogy újból előkerültek és a nagyérdemű is láthatja ezeket.

A tárlatot dr. Novák István kanonok, plébános, iskolaigazgató nyitotta meg. Elmondta, hogy olyan kiállításról van szó, amely ezer szállal kötődik a mostani időszakhoz, a húsvéthoz, a nagyböjthöz, másrészt kötődik a hithez, a valláshoz. – Amikor egy kálváriát látunk valahol az országban vagy akár Európában, illetve a világ számos pontján, az a keresztény ember számára az egész kereszténység lényegét jelenti. Akármelyik képre ránézünk, azt látjuk, hogy a keresztek, ezek a különböző kálvárián található helyek, mindig igyekeztek magasra kerülni. Mindegyik képnél feltűnik, hogy a kereszt is magasba emelkedik. Ez pedig már túlmutat a kereszten, ahogy a nagyböjt is, és mutatja a feltámadás dicsőségét. – fogalmazott dr. Novák István, aki szenteltvíz hintéssel áldást adott a jelenlévőkre, és mindazokra, akik majd a képeket megtekintik.

A folytatásban Faragó László szólt a képeiről, gyűjtőmunkájáról: – Mielőtt még odaadom csekély 60 évnyi fotóanyagom a múzeumnak, arra gondoltam, hogy ezt a sorozatot megmutatom a közönségnek. Nem sokan látták ezeket a képeimet. Az egyik természetjáró túrám során – 1991-ben – pillantottam meg a szép fekvésű mecseknádasdi kálváriát, s ekkor határoztam el, hogy mind többet felkeresek e kultikus helyek közül. Ezekből állt össze a kiállítás anyaga. Ezt követően tudatosan kerestem a lehetőségeket. Összesen 25 kálváriát örökítettem meg, 55 fotót készítettem. Jelen kiállításon 18 látható ezekből. Jászberényben összesen 5 kálvária található. – fogalmazott Faragó László.

A megnyitó a képek megtekintésével, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A kiállítás megtekinthető április 23-áig a hét minden napján, az intézmény látogatási idejében 9 órától 19 óráig.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?