Csillagászok élményei Indiában

Városunk tehetséges csillagászpalántái évek óta öregbítik városunk nevét a csillagász diákolimpiákon. Tavaly Vigh Benjámin, egykori leheles diák képviselte Jászberényt, aki március 17-én a csapat szebbik nemhez tartozó tagjával, a gyömrői Világos Blankával tartott élménybeszámolót a decemberi versenyről a könyvtár kamaratermében.

A december 9. és 19. között rendezett X. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA) öt fiatal képviselte országunkat Indiában, Bhubaneswar városában. A hideg télből fárasztó utazás után érkeztek a páradús hőségbe. Igen szerény szálláshelyeiket Bhubaneswar egyetemi kampuszán foglalhatták el.

Az olimpián negyven ország több mint kétszáz indulójával kellett felvenniük a versenyt, amelyen ezúttal is elméletből, adatfeldolgozásból és észlelésből álltak a feladatok. Az égi mechanikától a szupernovákon át a gravitációs hullámokig igen széles skálán mozogtak a feladatok témakörei és ezúttal sem bizonyultak könnyűnek. A mieink közül a hódmezővásárhelyi Gémes Antal (Bethlen Gábor Gimnázium) bronzérmet szerzett, míg Világos Blanka (Szent István Gimnázium) és Vigh Benjámin (ELTE TTK) dicséretben részesültek, és a díszes záró ceremónián átvehették a Honorable Mension oklevelüket. A sikerhez bizonyára hozzájárult a meséből jól ismert Kockásfülű nyúl, ami a magyar csapat kabalaállataként állandó kísérője és szerencsehozója volt fiataljainknak.

Mark Twain szerint az emberiség bölcsőjeként fémjelzett India évezredes kultúrája megannyi látnivalót kínált az olimpia utáni kikapcsolódáshoz. A világ második legolcsóbb országában egy palack vízhez körülbelül negyven forintért juthattak hozzá, ami kapóra is jött, hiszen a helyiek javaslatára kizárólag palackos vizet fogyasztottak. Az indiai közlekedésről többször is szó esett az előadás során, ami merőben különbözik a nálunk megszokottól. Blanka elmondása szerint az indiaiak nem a fékpedált, hanem a dudát használják fékezés helyett, és a mindenfelé közlekedő szent állatokat, a teheneket bravúros ügyességgel kerülgetik, rosszabb esetben kivárják, míg azok elmennek az útból.

A Budapest nagyságú Bhubaneswarban töltött napok alatt több templomhoz és a Taj Mahalhoz is ellátogattak, majd két napot Delhiben is turistáskodtak. A kétórás élménybeszámoló végén rövid videón kísérhettük végig az ifjú magyar csillagászok kalandos útját, aminek emlékét bizonyára jó szívvel őrzik majd.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?