Játszva tanulni

Új oldaláról ismerhettük meg Papp Anett textilművészt, aki összekapcsolva művészeti és pedagógiai tanulmányait, kialakított egy sajátos alkotó foglalkozást, melyben a gyermekek fejlesztését tűzte ki célul a mozgás, a művészet és a tudományterületein.

A jászárokszállási származású művésznő által kidolgozott módszert – az alkotói érzékenyítést – a jászberényi gyerkőcök is kipróbálhatták március 11-én, szombaton a Déryné Rendezvényházban.A komplex, egész délelőttös foglalkozás létszámát kissé túlméretezték, de Anett mindent megtett azért, hogy az izgő-mozgó lurkók jó élményekkel távozzanak. A bemutató órán süni, kerék és nyuszi bőrébe bújtak, rajzoltak, színeztek, kaleidoszkópot készítettek. A tükörfóliával bélelt távcsőn keresztül az általuk kiszínezett lap megsokszorozta a színes alakzatokat, ami különösen elnyerte mindenki tetszését.

A négytől nyolcéves korosztálynak meghirdetett foglalkozáson nem a feladatok újak, hanem a feladatok összeállítása, csoportosítása. Anett nem mond értékítéletet egy-egy rajzra vagy elkészült munkára, mert véleménye szerint sokkal fontosabb az alkotás, a nyom hagyás vagy a jelenlét még akkor is, ha valaki nem szívesen áll be. A jelenlét legalább olyan fontos, mint az, hogy pontosan milyen minőségű a munka, bár igyekszik odafigyelni, hogy a szabályokat megtartsák. Ez a korosztály szívesebben alkot nagyobb felületeken, az A/4-es lap határait sokszor átlépi a ceruzájuk, amit az asztal bánja kárát. Ezért erre különösen figyelnek, hogy nagy papírfelületen is alkothassanak. S mivel ezekben az években alakul ki a testtudatuk, az érintésnek is fontos szerepe van a feladatok során. Van, akinek nem is olyan egyszerű beengedni a másikat az intimszférájába, de ezt a gátlást is lehet oldani.Egy alkalommal többféleképpen is megmozgatják a testüket (csúsznak, másznak, görögnek), hogy ezzel is segítsék a finom motorikájuk kialakulását.

„A művészet sokkal komplexebb annál, mintsem csak színekben és vonalakban gondolkodjunk. Érdemes áthallásokat megfogalmazni. Akár egy zenei, vagy zajkeltő effektus papíron történő konvertálása is nagyon érdekes. Sokszor játszunk olyat, hogy egy mozdulatsort ábrázolunk papíron, aztán a papírt próbáljuk újra mozdulattá fordítani. És ez az oda-vissza kapcsolás nagyon izgalmas tud lenni és nagyon sok mindent kapcsol össze a gyerekek fejében is. Ez a célunk, hogy idáig eljusson a csapat, hogy szépen összeálljon az egész és tudjunk együtt működni.” – nyilatkozta lapunknak módszeréről Papp Anett. A jászárokszállási származású textilművész ebben a munkában alakította eggyé a művészeti látásmódját és a gyerekekkel való kapcsolatát. Jelenleg két csoportot vezet Budapesten, amelyek igen sikeresek mind a gyerekek, mind a szülők körében.

A tervek szerint havonta egyszer találkoznának a jászberényi csoporttal, legközelebb április 22-én, ahol az útvesztők és labirintusok világában merülhetnek el a gyerekek.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?