Felívelő pályán az ingatlanpiac

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről a városunkban működő egyik franchise hálózat képviselőjét kérdeztük. Pozitív tapasztalatait Rékasi Richárd, a jászberényi Duna House irodavezetője és vezető pénzügyi szakértője osztotta meg lapunkkal.

Rékasi Richárd elmondása szerint az ingatlanpiac 2016-ra teljesen megváltozott, új erőre kapott, melyet nagyban segítettek az állami intézkedések, támogatások. A 2016-os év „sláger terméke” a használt lakóingatlanok esetében igényelhető CSOK volt. A kedvező piaci helyzet kialakulásának egyik oka a hitelfelvételi hajlandóság javulása, ugyanis a tartósan alacsony jegybanki alapkamattal és az államilag kamattámogatott hitelekkel egyre nagyobb százalékban élnek ügyfeleik, amit sok esetben CSOK-kal kombinálnak, akár önerő nélkül is. Ezen változások következtében az ingatlanpiac kínálatiról keresletire változott, oly mértékben, hogy egyes ingatlanok árai ugrásszerűen megemelkedtek. Mivel a jelenlegi piaci környezetben több száz regisztrált és minősített vevőjük vár a megfelelő ingatlanra, ezért ma már a vevőik igényeihez alakítva keresik a számukra megfelelő ingatlanokat.

Hálózatuk is erre a teljesen új piaci helyzetre reagált, amikor megjelent városunkban is az a fővárosi példa, hogy a keresett és jól árazott ingatlanoknál licit helyzet alakult ki. – A megbízóink számára ezekben az esetekben is valódi értéket közvetítünk, a legjobb ár/érték arányú ingatlanokhoz juthatnak hozzá irodánkon keresztül úgy, hogy az új tulajdonos számára továbbra is teljesen ingyenes minden szolgáltatásunk – fogalmazott Rékasi Richárd.

Az új változások fokozott figyelmet követelnek az ingatlanirodától, megbízóik számára még fontosabbá vált, hogy minősített vevőket közvetítsenek. A Duna House Hitelcentrumához tartozó pénzügyi szakértő teljesen ingyenesen, függetlenül és bank-semlegesen tájékoztatja az ügyfeleket a jelenleg igénybe vehető összes állami támogatási formáról, így akár kamatmentes hitellehetőséget is biztosít számukra.

A legkeresettebb ingatlanok közé tartoznak a jászberényi 2 és 1+2 szobás lakások, elsősorban földszint és második emelet között, ugyanakkor a kocka típusú házakat háttérbe szorította a modern építésű ingatlanok kereslete. – Jelen piaci tudás birtokában elmondhatom, hogy még jobban felértékelődött a profi ingatlanközvetítő szerepe, mely alatt a felkészült és kellő szakértelemmel rendelkező kollégákat értem, akik ezekben a helyzetekben segítségére vannak megbízóinknak – emelte ki Rékasi Richárd.

Az irodavezető hozzátette, hogy 2016 országosan a Duna House cégcsoport éve volt, és a kiváló eredmény elérésében kiemelkedő szerep jutott jászberényi kirendeltségnek is. A hat éve működő helyi iroda tavaly zárta eddigi legsikeresebb évét, mintegy 1,5 milliárd forint értékben értékesítettek ingatlanokat a Jászságban és vonzáskörzetében. Reményeik szerint az idei év is hasonlóan sikeres lesz, mint az előző, amihez tisztában kell lenniük az új piaci környezettel. Az egyik ilyen helyzet 2017-ben fogja éreztetni hatását, ami az új építésű CSOK és az öt százalékos áfa kapcsán jelentkezik. A piacon sorra jelennek meg új építésű projektek, melyek elsősorban a hosszú távon is kivárásra játszó vevői igényeket elégítik ki, ezek után jönnek azok, akik végre igénybe vehetik a 10+10 milliós CSOK adta lehetőségeket, így a már elkészült ingatlanokból válogathatnak. Továbbá egyre több a magánépítkezés is, melyben az iroda is sikeresen részt tud vállalni. Az idei terveik része, hogy a jászberényi irodájukat bővítsék és megújítsák.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?