Élettel megfestve

A balatoni táj szépsége minden korban rabul ejtette a képzőművészeket, a természeti látványosság a művészetek megannyi ágának adott és ad ihletet. Megénekelték, lerajzolták, sőt lefestették, sokunk örömére köztük Jászberény szülöttje, Bakky Sándor festőművész is. Március 8-án a hónap műtárgyaként Arácsi part című festményét tekinthettük meg.

Nehéz hozzájutni Bakky Sándor festményeihez. Közülük többek között az Arácsi part című alkotás gazdagítja a Szikra Galéria festménygyűjteményét. Kedden este a művészetkedvelők ismét szép számban ülték körbe a gondosan megterített asztalokat. A hagyományokhoz híven a Palotásy János Zeneiskola növendékei nyitották meg a rendezvényt kedves műsorukkal.

Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész idézte fel a festőművész életét és mutatta be a márciusra választott műtárgyat. A művész témái között gyakori volt a Balaton és Nagymaros környéke. A könnyed impresszionista tájképeken lágy ecsetkezeléssel használta a világos színek barna kontúrba ágyazását. A kidolgozásban olykor Egry József festőművész hatását fedezhettük fel. A hasonlóság nem véletlen, hiszen Szőnyi István és Elekfy Jenő mellett mestereként tartják számon Egry József Kossuth-díjas festőt is.

A Képzőművészeti Főiskola után rajztanári diplomát szerzett, talentumát viszont nemcsak pedagógusként hasznosította. Tehetségét országszerte elismerték, számos nagyobb tárlatot gazdagított festményeivel, köztük a Nemzeti Szalon Szinyei Társaság által szervezett kiállításáét. Nevéhez fűződik a Budapesti Pedagógusok Képzőművészeti Stúdiójának megalapítása. Sajnos fiatalon befejezte pályafutását, utolsó kiállítását a Csók Galériában rendezte Megyeri Barnabás szobrászművésszel közösen az 1960-as évek derekán.

Ugyan fennmaradt alkotásai révén festőművészként ismertük meg, ám nem elhanyagolható megemlíteni, hogy válogatott atlétaként versenyzett a magyar színekben. Erről már a kötetlen beszélgetés alkalmával Bakky Sándor rokona, Laci bácsi mesélt a hallgatóságnak. „A festményében benne van az élet, ahogy Sándorban is benne volt” – mesélte, majd személyes élményekkel támasztotta alá állítását. Ehhez persze semmi kétség, a Bakky család neve jól ismert városunkban, mind a zene és a festészet területén értéket közvetítettek.

Metykó Béla helytörténeti kutató Bakky Sándor munkásságát a médiában megjelenő cikkek kapcsán történelmi szempontból vizsgálta. Az akkori politikai rendszer nem tette lehetővé, hogy a sajtó szabadon írjon a művészetéről. Ez már a múlté, legnagyobb örömünkre ma már szabadon írhatunk, beszélhetünk róla, és megcsodálhatjuk alkotásait.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?