Találjuk meg az ünnep tüzét szívünkben!

Március 15-én kilenc órakor a Főtemplomban Szántó József apát köszöntötte a harangszó hívó szavára nemzeti ünnepünkre érkezőket. Az istentisztelet szellemisége, hatása végig érezhető volt a nap ünnepi eseményein.

Szent Máté evangéliumában Jézus Jeruzsálembe tartó útjáról hallhattuk, amikor a mester megjövendölte közelgő szenvedéseit, illetve a hatalom alázatáról beszélt tanítványainak. Szántó apát prédikációjában kiemelte, hogy a történelem során a zsarnokság elleni harcok általában elbuktak, de a forradalmak hozományaként az emberiség históriájának lapjai helyre kerültek.

Jeremiás próféta vagy Jézus útját ugyancsak szenvedés és kudarc kísérte, de az általuk járt ösvény végül dicsőségre vezetett. Akkor is, ha a részeredményekben a gonoszság kerekedik felül, mindig a szeretet győzelméé az utolsó szó. Így történt ez 1848-ban szintén, amikor a forradalom tüze égett a szívekben. Olyan láng, amely képessé tett a hazáért akár az élet feláldozására is. Ez az áldozatkészség hiányzik ma értékrendjét vesztett világunkból – figyelmeztetett az atya, majd a mise záró momentumában kérte, találjuk meg az ünnep tüzét szívünkben.

A liturgia emelkedett gondolataival feltöltődött ünneplők a Szentháromság téren folytathatták az emlékezést, ahol a Jászság Népi Együttes, a Viganó AMI és a Jász Lovasbandérium zenés-táncos toborzóval idézte meg a forradalmi hangulatot.

Ünnepi műsort idén a 250. éves Lehel Vezér Gimnázium 7. N osztályosainak előadásában láthattunk. A forgatókönyvet Kiss Enikő tanárnő írta, aki a március idusán történt életképek színre vitelével elevenítette fel nemzetünk ragyogó napjait. A diákok lelkesedése átragadt a népes nézőseregre is, akiknek tagjai a darab záróakkordjaként felhangzó Kossuth nóta ütemére tapsolták meg a szép előadást. A színdarab kísérőjeként közreműködött a Lehel Vezér Gimnázium Férfikara, illetve az iskola néptáncos diákjai.

A hagyományokhoz híven a város vezetése, pártok, civil szervezetek, intézmények képviselői, jászkun és Jász kapitány a ’48-as emlékmű lábánál koszorúk elhelyezésével rótták le tiszteletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Petőfi szobornál szintén a hála virágaival emlékeztünk a haza mártírjaira. A délelőtti műsort a Szózat közös eléneklése zárta, majd a Városvédő és Szépítő Egyesület nevében Erdei Gábor műsorvezető a Fehértói temetőbe invitálta az ünneplőket, ahol az 1848-48-es hősök emlékművénél emlékeztek meg a dicső időkről.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?